Jogerőre emelkedett a Herz Szalámigyár felszámolása

Kiemelik: a Herz nem a húsiparban jelentkező ágazati problémák miatt került nehéz helyzetbe, a vállalat működését a forgóeszköz-finanszírozás leállítása és a finanszírozási tárgyalások elhúzódása lehetetlenítette el. A nehézségek miatt a cég az elmúlt hónapban 130 dolgozó csoportos létszámleépítését jelentette be, csökkenteni kényszerült termelését, továbbá nem tudott nyersanyagot vásárolni és bért fizetni annak ellenére, hogy prémium kategóriájú termékeire folyamatos az érdeklődés – olvasható a társaság közleményében.

Jámbor is betett 800 milliót

A Herz szerint a finanszírozó bank úgy kaphatja vissza folyósított hiteleinek nagy részét, ha a társaság képes lesz folyamatos árbevételt elérni. A beszállítók a jövőben is megrendeléshez juthatnak abban az esetben, ha most lemondanak bevételeik egy részéről – fűzik hozzá. A közlemény szerint a tulajdonos maga is mintegy 800 millió forinttal segítette a cég működését és – ahogy a bankkal folytatott tárgyalások során is folyamatosan jelezte – továbbra is szándékában áll százmilliós nagyságrendben hozzájárulni a társaság működéséhez. Megjegyzik: Jámbor János cégeinek közreműködésével a Herz 2004 óta 4,75 milliárd forintról (21 millió euró) 3,15 milliárd forintra (13,6 millió euró) csökkentette hitelállományát, és közben mintegy 3,5 millió eurónyi kamatot fizetett.

Mi történt április vége óta?

A Herz Szalámigyár Zrt. április végén még mintegy 20-30 százalékos többletforgalomra számított, miután Brüsszel felvette a védett földrajzi jelzésű termékek szűk körű európai uniós listájára a Budapesti téliszalámi megnevezést. Az Európai Bizottság a magyar piacon Herz szalámi néven ismert terméket az összesen mintegy 800 tradicionális árut tartalmazó listáján szerepelteti, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az EU segít reklámozni, még szélesebb körben megismertetni a cég árucikkeit. A társaság jelenleg több mint 350 dolgozóval működik, azonban szezontól függően, csúcsidőben 400-500 főt is foglalkoztathat. Évente mintegy 7.000 tonna húst dolgoz fel. A Herz Szalámigyár 2008-ban 7,149 milliárd forintos árbevételt ért el, exportja meghaladta az egymilliárd forintot. Főbb exportpiacai a környező országok, valamint Németország, Svédország, Hollandia és Lengyelország.

A bankgarancia program mentőöv lehet

A kormány egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy 30 milliárd forintos bankgarancia programmal kívánja segíteni a válság miatt nehéz helyzetbe került élelmiszeripari vállalkozásokat. A június 1-jén életbe lépő – 90 százalékos állami kezességgel megerősített – intézkedés arra kívánja ösztönözni a kereskedelmi bankokat, hogy hitelezésükkel segítsék az élelmiszerfeldolgozó cégek működőképességét. A kabinet szerint a program alapvetően a nagyobb vállalkozásoknak nyújt hatékony segítséget, mivel a legfeljebb öt évre felvehető hitel minimális összege 200 millió forint, míg a legnagyobb összege 2,5 milliárd forint lehet.

Utolsó kapcsolódó hírek:
A Herz-en is segíthet a 30 milliárdos hitelcsomagA kormány bankgaranciával segíti az élelmiszeripartFinanszírozási és bérkifizetési gondok a Herznél

Embereket bocsát el a Herz Szalámigyár Zrt.Új vevőket remél a Herz a brüsszeli oltalom hatására

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.