Jogi lépéseket fontolgatnak a Zalabaromfi dolgozói

Az üzemi tanács elnöke, Tóthné Kiss Terézia közlése szerint 6-án a CIB Banktól arról kaptak tájékoztatást, hogy a pénzintézetnek továbbra sincs felhatalmazása a dolgozókkal közölni, miért zárolták szeptember elején a zalai cégcsoport számláit. A dolgozók képviselői úgy döntöttek, hogy terveikkel ellentétben szerdán mégsem tartanak demonstrációt a CIB zalaegerszegi fiókja előtt, helyette a helyzet tisztázása érdekében megkeresik cégük tulajdonosát.Jogi lépéseket kívánnak tenni, de ezek részleteiről egyelőre nem döntöttek. Az üzemi tanács elnöke azt is elmondta: a cégvezetéstől kérdésükre azt a választ kapták, hogy valószínűleg nem tudják átutalni az ezen a héten esedékes munkabéreket.
A Zalabaromfi cégcsoport igazgatósága szerint a jelenlegi helyzetben valóban nem garantálható a bérek kifizetése, de reménykednek abban, hogy október 10-ig változás történhet. A CIB Bankkal a tárgyalásokat tovább folytatják, sőt időközben a zárolt számláikon lévő összeg jelentősen gyarapodott. Az igazgatóság névtelenséget kérő képviselője azt közölte: a korábban kibocsátott számlák időközben beérkezett ellenértéke miatt jelenleg 670-700 millió forint lehet a bankszámláikon. A zárolást megelőzően mintegy 400 millió forint volt az egyenlegük – tette hozzá a cég képviselője.
A Zalabaromfi cégcsoporthoz tartozó két társaság bankszámláit szeptember 1-jén minden előzetes értesítés nélkül zárolta a CIB Bank, amely a cégcsoport korábbi tájékoztatása szerint nem adott magyarázatot erre a lépésére. A mintegy 700 dolgozó nem kapta meg időben a fizetését, ezért mintegy 150-200 képviselőjük és jó néhány beszállító szeptember közepén először Zalaegerszegen, majd Budapesten tartott demonstrációt.
Az alkalmazottak a bankkal történt megállapodásnak köszönhetően akkor még hozzájutottak a bérükhöz, a beszállítók azonban azóta sem kapták meg elmaradt kifizetéseiket, amelyeket képviselőik összességében mintegy egymilliárd forintra becsültek. Október 2-án az E.On áramszolgáltató a kifizetetlen számlák miatt kikapcsolta a Zalabaromfi üzemében az áramot.

Kapcsolódó hírek:
Tárgyalna a CIB-bel a Zalabaromfi – ÖSSZEFOGLALÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.