Jövő héten mezőgazdasági tanácsülés Brüsszelben

Az első téma a legrászorultabbak élelmiszersegélyezése lesz. A korábbi kereteket megnövelve a COM erre a célra 500 millió eurót javasol fordítani. A COM szeptember 29-én ismerteti javaslatát az agrárminisztereknek.

A második téma az iskolai zöldség-gyümölcs program. Az erre irányuló  javaslat szerint évi 90 millió eurót osztanak fel a tagállamok között a 6-10 éves korosztály létszámadatai alapján (fajlagosan 20 cent/gyerek/hét – pl. egy szem alma). A technikai részleteket már a tanács előkészítő szervei tisztázták. Szeptember 29-én politikai vita lesz arról, hogy elegendőek-e források, korlátozzák-e a programba vont zöldségeket és gyümölcsöket az EU eredetű termékekre, továbbá, hogy ki lehet-e terjeszteni ezt a rendszert a korábban működtetett nemzeti programokra?
A harmadik téma a KAP állapotfelmérése kapcsán a köztes vita lesz. (A cél a politikai megállapodás elérése a novemberi tanácsülésen.) A tagországok sajátos problémáinak a vitatására hétfő délután és kedd délelőtt PRES-COM-MS trilaterális egyeztetésekre kerül sor.
Magyar és lengyel kérésre a tanács foglalkozik majd a feldolgozási célú alma piacán kialakult piaci krízissel is.
A tanácsülés utáni sajtótájékoztatót a tervek szerint szeptember 30-án kedden 14.30 órától tartják Brüsszelben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.