Kavarás a műtrágya körül

Az októberben leállított üzem számára az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) megkezdte a kormány által megítélt tízmilliárdos pluszhitel folyósítását – értesült a Népszabadság. Az első hárommilliárdot rögtön a cég utolsó gázszállítója, az E.ON kapta meg az eddigi kifizetetlen számlák fejében. A hitelfolyósítás egyik feltétele az lett volna, hogy a kormány – a Pénzügyminisztériumon keresztül – vállaljon készfizető kezességet a hitel 80 százalékára. E garanciát viszont csak akkor kapta volna meg a magántulajdonos, ha hitel-visszafizetési probléma esetén Bige László lemond az állam javára a cég 76 százalékáról. Markó Andrea, a PM szakállamtitkára a lapnak azt mondta: a tárca végül nem tartotta szükségesnek a részvényopció kikötését, hiszen ha a gyár nem fizet, feltehetőleg felszámolás következik, s ekkor a tulajdonos kiléte szinte lényegtelen.
A Napi Gazdaság viszont úgy tudja, hogy újabb műtrágyagyárral bővül a Bige-birodalom. Napokon belül létrejöhet ugyanis az egyezség a peremartoni műtrágyagyár adásvételéről; a finn Kemira cég Bige Lászlónak adja el a jelenleg éppen nem üzemelő gyárat. A Transcenter néven futó hatóanyag-gyártó cég komplex nitrogén-foszfát-nátrium műtrágyát állít elő, de a termelést tavaly leállították. Bige László bár a hírt nem erősítette meg, igaz nem is cáfolta, annyit azért mondott, hogy a peremartoni gyárat korszerűnek tartja, amelynek termékeire van kereslet. A lap megjegyzi: ezzel az adásvétellel bővülne a vállalkozó jelenlegi, a szolnoki és a péti gyárakból álló műtrágya-birodalma.

Kapcsolódó hírek:
Hamarosan újraindítják a péti termeléstÁllami segítség nélkül működtetnék a NitrogénműveketKarsai: ígéret a műtrágyagyártás beindításáraKi jelent föl kit Pét miatt?Mentőöv a NitrogénműveknekNéhány hétre leállt a Nitrogénművek Zrt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.