Kemény volt Gráf Brüsszelben tejügyben

Az ülésen az Európai Bizottság tájékoztatást adott a tejpiac aktuális helyzetéről, és az eddig megtett intézkedésekről. Felszólalásában Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is fontos, de nem elégséges lépéseknek minősítette a bizottság eddig megtett intézkedéseit, és továbbiakat sürgetett.

Brüsszeli nyilatkozat

A brüsszeli bizottság egyebek között nyilatkozatot tett arról, hogy augusztus végéig – a jelenlegi jogi keretek között – „az intervenciós árhoz nagyon közeli áron” folytatja a felvásárlást. Javasolta a bizottság azt is, hogy az intervenció folytatható legyen 2010. február 28-ig, illetve szükség esetén folyamatosan egészen 2011. február 28-ig. Ezt a tervet a miniszteri tanács – az Európai Parlament véleményezését követően – várhatóan szeptember elején fogja elfogadni.

A tüntetés szinte folyamatos

Az uniós tejágazatban – a felvásárlási árak jelentős csökkenése miatt – hónapok óta feszült a helyzet. A gazdák képviselői szinte folyamatosan tüntetnek: a héten az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének helyszínén várható felvonulás a tejpiac helyzetének rendezése érdekében. A tüntetők elsősorban a kvóták csökkentését sürgetik, ettől azonban a Európai Bizottság eddig elzárkózott. Brüsszel mindeddig nem látta annyira drámainak a helyzetet, amely megkívánná a tavaly elhatározott (a tejkvótákat is érintő) reformok felülvizsgálatát.

Klímaváltozási ügyek

A miniszterek találkozójukon áttekintették még a klímaváltozásból adódó agrárteendőket, a mezőgazdaság ide sorolható legfontosabb feladatait és kihívásait. Gráf József kiemelte, hogy a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás egyik legfontosabb kérdése a vízgazdálkodási problémák megoldása, az öntözési rendszerek kiépítése, valamint a termelés energiahatékonyságának növelése. Úgy vélte, hogy a kapcsolódó kutatások terén is érdemes lenne nagyobb figyelmet szentelni a jó vízhasznosító – de nem génkezelt – növényfajták nemesítésének és a biomassza energiacélú hasznosítását elősegítő fejlesztéseknek, európai szinten is.

Segítségre szorulnak a méhek

A brüsszeli ülésen a szlovén miniszter felhívta a figyelmet a méhek európai védelmének fontosságára. Beszámolt arról, hogy 2003 óta komplex környezeti okokra visszavezethető populáció-összeomlás figyelhető meg. A témában felszólalva több más tagország is kérte, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon a méhészet problémáival, és tegyen javaslatokat a megoldásra. A bizottság válaszában utalt arra, hogy a vidékfejlesztés keretei között a tagországoknak lehetőségük van a méhészet támogatására. Beszámolt az uniós végrehajtó testület agrárfelelőse arról is, hogy a populáció-összeomlás okainak vizsgálatára a bizottság kutatást rendelt meg.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Kiterjeszti az EU a vaj és tejpor intervenciót?A cseh tejesek elzárták az utatAdnak 18 milliárdot a tejeseknek, januártól SPS?Az agrártárca támogatja a tejtermelők követeléseitHogyan stabilizálja az EU a tejpiacot?Tejtermelők tiltakozó akciói – ÖSSZEFOGLALÓUtolsó tartalékaikat élik fel a tejtermelőkMagyar gazdák is tüntetnek Luxemburgban


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.