Keresett a biomassza erőművekben keletkező fahamu

Péterffy Attila beszámolt arról, hogy a kapcsolt hő- és villamosenergiát előállító, 31 ezer pécsi lakás és mintegy 400 nagyfogyasztó távhőellátását biztosító Pannon Hőerőmű biomassza blokkja évente összesen 400 ezer tonna tűzifát, fűrészport és fahulladékot használ fel, melynek során melléktermékként 4-5 ezer tonna fahamu keletkezik.

Ma már bíznak benne a gazdák

Hozzátette: amíg a biomassza blokk öt évvel ezelőtti indulásakor még győzködni kellett a gazdákat, az egyébként évszázadok óta talajjavításra használt természetes, mikroelemekben, elsősorban káliumban és foszforban gazdag fahamu előnyeiről, ma a teljes mennyiséget megvásárolják a környékbeli termelők. Igaz, a cég csak jelképes összeget, néhány száz forintot kér tonnájáért. A vezérigazgató kitért rá, hogy amennyiben a vállalat folytatja biomassza programját és újabb, immár energianövényekkel működő blokkokat épít Pécsett, a beszállítói szerződéseket már eleve úgy kötik majd, hogy a beszállítók a hozott energianövény mennyiségének megfelelő hamut visszfuvarban szállítsák el, így biztosítható a recirkuláció, a talajerő pótlása.

Még nincs döntés az új beruházásról

Péterffy Attila hangsúlyozta ugyanakkor: a Pannonpower francia tulajdonosai még nem döntöttek arról az évekkel ezelőtt megfogalmazott elképzelésről, hogy 2012-ig 33 milliárd forintból akár két új, szalmával és energianáddal üzemelő dán, továbbá egy energianyárral üzemelő, finn technológiájú blokkot építenének. Bár a cég rendelkezik a szükséges engedélyekkel, és a gáz árának emelkedése, s a gázellátás bizonytalansága miatt a biomassza hosszú távon kifizetődik, a kivitelezést nehezítheti a gazdasági és pénzügyi válság következményeként fellépett forráshiány.

Hosszú távú együttműködés Péccsel

Péterffy Attila szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben nem lehet kijelenteni, hogy mindkét beruházás megvalósul, de a szalmatüzelésű blokk beindítására mindenképpen jók az esélyek. Különösen annak tükrében, hogy Pécs önkormányzatával tavaly sikerült hosszú távú, 2030-ig szóló hőszolgáltatási szerződést kötni, amely nemcsak a távhőárakra lesz kedvező hatással, hanem szavatolja a Dalkia csoporthoz tartozó Pannonpower biomassza fejlesztéseinek megtérülését is.

Ezer embernek adnak munkát

A vezérigazgató szólt arról, hogy az első új blokk fűtéséhez évente 3 ezer hektárnyi energianádra, és 40 ezer hektárnyi szalmára van szükség, e mennyiség több mint a felének termelésére és leszállítására már szerződést kötöttek környékbeli gazdákkal. Úgy vélte: a megállapodások a régió- és a vidékfejlesztés szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak, hiszen ezer embernek adnak munkát, ráadásul 70 millió forint iparűzési adó és 45 millió forint személyi jövedelemadó bevételt generálnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.