Kész a túlélőcsomag a vállalkozások számára

Emlékeztetett rá, november elején a gazdasági válság kezelésére a kormány mintegy kétéves időtartamra 1400 milliárd forintos csomagot állított össze, amelyből már 560 milliárd forint elérhető a hazai bankrendszer hálózatán keresztül. Emellett a kis- és középvállalkozások megrendeléseinek biztosítására mintegy 1,5-2 éves időtartamra egy kétezer milliárd forintos csomagot is összeállított a kormány, amelyből hozzávetőleg 1.800 milliárd forintot szán az építőipari ágazat megsegítésére.

E-mailek országszerte

A fejlesztési miniszter elmondta: a múlt héten mintegy 100 ezer e-mailt küldött ki hazai kis- és középvállalkozásoknak annak érdekében, hogy lássák, milyen pénzügyi és pályázati eszközöket vehetnek igénybe tevékenységük megőrzésére, fejlesztésére. Eddig már 13.600 kattintást észleltek azon a honlapon, ahol a lehetőségeket mutatja be a gazdasági és fejlesztési tárca.

Összesen 140 milliárd

Bajnai Gordon emlékeztetett rá: összesen 140 milliárd forintos kedvezményes forgóeszközhitelt kaphatnak a kis- és középvállalkozások a jövőben. Elmondta, hogy ez a közelmúltban bejelentett, kedvezményes hitelcsomag része annak a mintegy 560 milliárd forintos, a vállalkozások számára közvetlenül elérhető forrásnak, amelyet még tavaly ősszel indított el a kormány. A konstrukcióban egy vállalkozás maximum 200 millió forint hitelt igényelhet, a hitelhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. automatikus garanciája kapcsolódik, napjainkban már az országban 850 bankfiókban lehet hozzáférni ehhez a hiteltípushoz.

Kilencen már hitelezik

A miniszter közölte: a közelmúltban elindított forgóeszközhitel konstrukciót már kilenc hazai jelentős pénzintézet fiókhálózatában lehet igényelni, összesen 828 bankfiókban. Elmondta: a korábbi kritikákkal szemben tehát „gyorsulás” érzékelhető a bankok hozzáállásában a vállalkozásoknak nyújtott hitelek terén. A fejlesztési és gazdasági miniszter arról is szólt, hogy a fejlesztési tárca honlapjára érkezett megkeresések közül kétezer kattintással a munkahely megtartó eszközök, hitelek iránt érdeklődtek, második helyen szerepelt az automatikusan elérhető pályázatok iránti érdeklődés, harmadik helyen pedig a forgóeszközhitel konstrukcióról szerettek volna többet megtudni a vállalkozások.

Konkrét segítség kell a kkv-knak

A miniszter elmondta: a kis- és középvállalkozásoknak konkrét segítségre van szükségük, közöttük a megfelelő tájékoztatásra. Kifejtette: az ország területén található 173 kistérségben működő több mint 250 kistérségi ügynököt felkészítették arra, hogy a vállalkozók számára a lehető legkiterjedtebb tanácsadással álljanak rendelkezésre mind a hitellehetőségek, mind az uniós pályázatok vonatozásában. Hozzátette: emellett a tárca beindított egy telefonos ügyfélközpontot is, a szolgáltatás révén a legapróbb kérdésekre is válaszolnak a vállalkozások pályázati, illetve hitellehetőségeiről. Az ügyfélközpontot a 06/40-638-638 számon lehet elérni. Egyúttal „penzterkep.hu” néven egy olyan portált is indított a fejlesztési és gazdasági tárca, amely az összes, jelenleg a vállalkozások számára rendelkezésre álló forrásról tájékoztatja a kis- és közepes cégeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.