Két és fél milliárd a tejtermelőknek

Máhr András közölte: a szorult helyzetben lévő tejpiaci szereplők megsegítése érdekében a tejtermelők segítséget kaphatnak az uniótól exporttámogatás és intervenciós felvásárlás keretében, továbbá több nemzeti intézkedés is született arra, hogy a termelők és a feldolgozók helyzete javuljon. Példaként említette ez utóbbira a különféle hatósági díjak alóli mentesítést, az iskolatej-program kiszélesítését.

Uniós támogatások

A szakállamtitkár a részletekről szólva elmondta: az uniós támogatások része az úgynevezett harmadik országokba irányuló tejtermékkivitel támogatása, amely a sovány tejporra, vajra és a vajolajra vonatkozik. Ezt a bizottság január 22-i rendelete teszi lehetővé. Emellett a tejtermelők úgynevezett standard exportvisszatérítést is kérhetnek – erre szintén a már említett uniós bizottsági rendelet ad lehetőséget. Az intervenciós felvásárlásra is mód nyílik március 1-jétől. Az intervenciós mennyiség sovány tejpor esetében 109 ezer tonna, míg a vajnál 30 ezer tonnát tesz ki. Arról, hogy ebből mennyi pénzhez juthatnak a magyar gazdálkodók, a szakállamtitkár nem tudott beszélni, mondván, hogy azt majd az dönti el, hogy milyen sikeresen pályáznak az uniós forrásokra a magyar gazdák. Máhr András megjegyezte ugyanakkor, hogy több nagy tejtermelő ország kezdeményezését elutasította az unió, amikor szerették volna felülvizsgáltatni az intervenciós időszak előrehozatalának lehetőségét, valamint a maximális intervenciós mennyiséget, továbbá a kvótaalapú támogatás összegének 50 százalékos megemelését. Erre a leghamarabb csak jövőre nyílik lehetőség az unió döntéshozói szerint.

Nemzeti intézkedések

A nemzeti intézkedésekről szólva Máhr András közölte: az idén a tejtermelők mentesülhetnek az úgynevezett szarvasmarhalevél és -útlevél kiállításának költségeitől, valamint a szarvasmarha-füljelzők – ez szolgál az állatok azonosítására – előállítási költségeitől, továbbá a szállítási költségeket is elengedik számukra. Lehetőség lesz emellett a szarvasmarhatartók számára arra is, hogy részesüljenek az állatbetegségek megelőzésére, illetve leküzdésével kapcsolatban felmerülő költségek támogatásában. A tejfeldolgozók az úgynevezett élelmiszer demininis támogatásból is részesülhetnek. Ennek részleteit a Tejtermék Pályabizottság bevonásával készítik el. A tejfogyasztás ösztönzése érdekében az iskolatej-programot is ki kívánják szélesíteni, főként az úgynevezett UHT, azaz a hosszan eltartható friss tej fogyasztásának növelésével.

Marketingprogram a növekvő fogyasztásért

Emellett a tejfogyasztás növelése érdekében marketingprogramot is indítanak, amelynek tervezett költsége 50-100 millió forint lehet. A tárca kezdeményezi, hogy az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során a tejre és tejtermékekre különösen figyeljenek oda az ellenőrök. A legrászorultabbak pedig az úgynevezett élelmiszer-segélyprogram keretében – amelyet az unió is támogat – szintén tejet kapnak majd. Erre az idén mintegy 2,1 millió euró, azaz több mint 500 millió forint áll rendelkezésre.
Máhr András közölte, hogy az agrártárca és az áruházláncok közötti megbeszélésekről részleteket nem áll módjában közölni, mivel ebben állapodtak meg a tárgyaló felek.

Kapcsolódó hírek:
Termelői tej automatábólÚjra támogatja egyes tejtermékek exportját az EU A tejfeldolgozásban nincs fennakadás Durva árrések a tej termékkörbenNő a tejtermelés és -export a világbanGondban a tejtermelőkIskolatej kampányt indít az Európai BizottságTovább gyorsít a DanoneBrüsszeli bírság tejkvóta túllépéséértGórcső alá veszi a kínai tejpor-alapú élelmiszereket az EU


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.