Kevesebb gáz kell a tárolókból

A tárolókból már csütörtökön is csak 43,5 millió köbméter földgázt kellett kivenni. Az első kategóriába tartozó ipari fogyasztók korlátozásának feloldása csütörtökön mintegy 2 millió köbméter többletfogyasztást jelentett az előző naphoz képest. A miniszter, utalva az Európai Unió állandó képviselőinek csütörtöki döntésére, közölte: jóllehet az unió képviselői külön-külön ugyan nem vesznek részt a szombatra tervezett moszkvai csúcstalálkozón, de egy kétfős delegáció egységes álláspontot képvisel. Magyarország sem képviselteti közvetlenül magát az eseményen. A miniszter közölte, hogy Szlovákia csütörtökön nem jelezte igényét sem földgáz, sem áram szállítására Magyarországról. Molnár Csaba hozzátette: „az ajánlatot fenntartjuk”.
A jövő hét közepéig várható melegedő időjárás miatt teljes egészében belföldi forrásból biztosítani lehet a földgázigényt, és nem lesz szükség korlátozásra. Extrém időjárás, vagy esetleges műszaki hiba esetén viszont lehetséges, hogy intézkedéseket kell hozni – mondta a miniszter.
A gáz árának alakulásáról Molnár Csaba azt mondta, a gázvita miatt importárról nem lehet beszélni, hiszen a belföldi felhasználást hazai forrás biztosítja. Az olaj árának változása várhatóan tavasszal akár árcsökkenést is eredményezhet, de a gazdasági válság miatt „nincs ember, aki prognózist tudna mondani” – tette hozzá. Molnár Csaba elmondta azt is, hogy magyarországi cégektől még nem érkezett megkeresés ahhoz a jogsegélyszolgálathoz, amely az orosz-ukrán gázvita miatt ért károk megtérítésének kezdeményezését segítené.

Kapcsolódó hírek:
Gázkorlátozás: megvannak a forrásokGyurcsány: Nem jár kártérítés a gázos cégeknek Feloldották a kettes kategória gázkorlátozásátÓriási veszteségeket okozhat a gázkorlátozásLeállt a gázzal Ukrajna, szerdán ipari korlátozásGázkorlátozás a második kategóriában isGázkorlátozás: egyedi elbírálás az élelmiszer előállítóknak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.