Kibírhatók az idei elvonások az agráriumban

A független agrászakértőként aposztrofált Raskó György agrárvállalkozó, korábbi államtitkár úgy véli: a mezőgazdaságnál lényegesen rosszabb helyzetben lévő ágazatok is vannak, ezért a mostani támogatás-elvonás vállalható áldozat egy esetleges államcsőd elkerülése érdekében.

A forintárfolyam növeli az exporttöbletet

Raskó emlékeztetett arra: a tavalyi év kiemelkedőnek minősíthető az agrárium szempontjából, amit az is alátámaszt, hogy mintegy másfél milliárd euró nettó exporttöbbletet tudott felmutatni. Ezt a jelenlegi gyenge forintárfolyam mintegy 70 milliárd forinttal tovább növeli. Elmondta: a jelenlegi mezőgazdasági árak is lényegesen jobbak, mint néhány hónappal ezelőtt. Példaként a kukoricát említette, amelyért korábban tonnánként 20 ezer forintot, vagy annál kevesebbet adtak tonnánként, ám jelenleg az ára már eléri a 30 ezer forintot. Ez az árszint Raskó György szerint nem is fog csökkenni. Felvetette: a legrászorultabbakat úgynevezett élelmiszer-segélyben kellene részesíteni. Az államnak fel kellene vásárolnia alapvető élelmiszereket – például a lisztet, tejet, étolajat -, magyar termelőktől, ezt természetbeni juttatásként kellene odaadni a legrászorultabb családoknak.

„Az érintettek ki fogják bírni”

Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető elemzője utalt arra, hogy a jelenlegi elvonás az idei mezőgazdasági támogatás mintegy 8 százaléka. Ez a kutató szerint jelentős összeg, de az érintettek, a gabona, az olajos magvak, a fehérje és a rostnövények (GOFR) termesztői az idei támogatás-megvonást ki fogják bírni. A Kopint-Tárki elemzője úgy vélte ugyanakkor, hogy a támogatási pénzek csökkentésének középtávon lehet érzékelhető hatása. A gazdálkodók emiatt ugyanis az úgynevezett inputanyagokkal – azaz a növényvédő szerekkel a vetőmagvakkal és a műtrágyával – takarékoskodnak majd költségeik szinten tartása érdekében. Ez pedig esetleg nem kívánatos hatásokat indíthat el, ami végül is teljesítmény-csökkenéshez vezethet.

Kapcsolódó hírek:
Gráf: mínusz 33 milliárd, SPS csak jövőreGráf József: kisebb támogatás, nem lesz idén SPSFont Sándor: drasztikus a tervezett agrárelvonás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.