Kiborítja a bilit a Szlovák Földalap

Ha a földalap nem mondja fel a szerződéseket, akkor a bérleti viszony automatikusan meghosszabbításra került volna a következő öt évre – mondta az Új Szó című pozsonyi napilapnak Simon Zsolt, a Híd párt alelnöke, volt földművelésügyi miniszter.

Választási fogás
Szerinte ezzel a földalap több száz mezőgazdászt hozott nehéz helyzetbe, s több tucat cég várhatóan tönkre fog menni. Úgy vélte, a háttérben a közelgő, novemberi megyei választások állhatnak, vagy pedig a kormánykoalíció így kívánja megjutalmazni az őt támogató helyi érdekcsoportokat.

Autómatikusan felmondott szerződések
Simon Zsolt szerint a termelők rossz gazdasági helyzetben vannak, és kifogásolta, hogy a földalap automatikusan, kérdezés nélkül felmondja a szerződéseket, nem vizsgálva, hogy ki mekkora földterületet bérel, mennyire pontosan fizette a bérleti díjat, és milyen sikeresen gazdálkodott.

Az uniós támogatásokat is megzavarhatja
A volt földművelésügyi miniszter úgy véli, hogy azért is problematikus a lépés, mert a földhasználat összefügg az állami és európai uniós támogatásokkal, s így az uniós kifizetések is veszélybe kerülhetnek. Példaként említette, hogy előfordulnak olyan esetek, amikor a támogatást kapó gazdálkodó arra kötelezte magát, hogy az adott területen öt évig mezőgazdasági tevékenységet fog folytatni. 

Földátadás őszre
Véleménye szerint a szerződés felmondásának január 1-jei időpontja sem kedvező, mert azok a gazdálkodók, akikkel nem hosszabbítják meg a bérleti szerződést jövőre, 2010 őszén már várhatóan nem művelik meg a földet. A lap megkérdezett egy gazdálkodót, aki elmondta, hogy a földátadás mindig augusztus végével történik. Az Új Szó még nem kapott válaszokat a Szlovák Földalapnak feltett kérdéseire. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.