Kicsit javult a forint

A kereskedők elmondták, hogy továbbra is a globális piaci körülmények, a regionális trendek határozzák meg alapvetően az árfolyam alakulását, így a reggel nyilvánosságra került kedvezőtlen makrogazdasági mutató, az elemzők által várt 1,4 százalék helyett 2,1 százalékos, negyedéves GDP-csökkenés ellenére is erősödött a forint az euróval szemben. A régiós hírek ugyanis ennél kedvezőbbek voltak – a cseh GDP például a várt 0,3 százalék helyett a tavalyi utolsó negyedévben 1,0 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban.
Jó a globális hangulat is, a Wall Streeten 200 pontos mínuszt „dolgozott le” másfél óra alatt az a hivatalosan nem megerősített hír, amely szerint az amerikai kormány programot dolgoz ki a jelzálogkölcsönök visszafizetésének támogatására. A budapesti kereskedésben a dollárral szemben is erősödött a forint: az amerikai deviza árfolyama 230,00/30 forint a csütörtöki 235,10/30 forint után. A svájci frankot a nemzetközi devizapiacokon 198,65 jegyezték, délután fél ötkor 200,95 forintvolt az árfolyama. A japán jen nemzetközi jegyzése 2,5207 a csütörtök délutáni 2,6020 forint után.
A bankközi forintpiacon változatlanul a likviditásbőség határozza meg a hozamok alakulását. Az egynapos finanszírozási (o/n) kamat változatlanul a jegybanki alapkamat alatt, 9,20 százalék körül alakul, a távolabbi lejáratok iránt továbbra sincs érdeklődés.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.