Korlátozzák a turistákat májusig

A vaddisznók egy része már világra hozta utódait, őket követik a muflonok, a szarvasok, végül az őzek. A turisták csak a kijelölt útvonalakon haladhatnak, egyéni kérelem esetén engedélyezhetik számukra más területek használatát is. Az előírások megszegőit pénzbírsággal büntethetik, igaz, az utóbbi években erre nem volt példa.

Néhány napos malacok

Azért nem esik teljesen egybe a korlátozás és a vadászati tilalom időszaka, mert az egyéni vadászat nem zavarja az állományt. Sokkal nagyobb gondot okozhatnak a kószáló, a vadat kergető turisták, vagy az olykor petárdázó agancsgyűjtők. Már a hideg eső elég ahhoz, hogy megfázzanak és elpusztuljanak a vackukból kizavart, néhány napos malacok.

Eddig nincs gond

Az idei tél eddig nem okozott problémát az erdei állatok számára, a rövid ideig tartó mínuszokra a társaság fel tudott készülni. Komolyabb elhullás hosszan tartó hideg és magas hótakaró esetén fordul elő. A muflonok ilyenkor hashártya-gyulladásban is elpusztulhatnak.
A Vértesi Erdő Zrt. csaknem 45 ezer hektár területet kezel, amelybe beletartozik a teljes Vértes, a Gerecse nyugati, dél-nyugati területe, valamint a Bakonyalja egy részét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.