Kötelező lesz az agrár kárenyhítési rendszer

Az eddigi szisztéma nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, túl kevesen vettek benne részt – indokolta az intézkedést Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára. A változás lényege, hogy az eddigi önkéntesség helyett kötelezővé válik a rendszerben való részvétel. Gőgös szerint az eddigi 4-500 millió forintos termelői befizetés a változtatások hatására várhatóan 2,5 milliárdra nő évente. Így a kárenyhítésre a változásokat követően összesen mintegy ötmilliárd forint áll majd rendelkezésre. Ebből az összegből azokat a nem biztosítható károkat lehet majd fedezni, amelyek esetlegesen elemi csapások, aszály, esetleg fagykár miatt következnek be.
A változás másik fontos eleme, hogy az eddigi 6-8 százalékos részvétel helyett minden mezőgazdasági termelő számára kötelező lesz a kárenyhítési rendszerben való részvétel. Ez alól kivételt jelentenek az őstermelők és azok a nagygazdálkodók, amelyek mérete meghaladja a középvállalkozások méretét. Változás továbbá az is, hogy a szántóföldi művelési ág esetében az eddigi ezer forintos hektáronkénti befizetési összeget 800 forintra mérsékelték hektáronként. Továbbá az ültetvények után – ez a gyümölcsösöket és a szőlőket érinti – fizetett eddigi háromezer forintos hektáronkénti összeg kétezer forintra mérséklődik hektáronként.
Az államtitkár szerint várhatóan lehetőség lesz majd a továbbiakban az üzleti alapú mezőgazdasági biztosítások támogatására is, ám erről még az unió agrárminisztereinek kell dönteni a közeljövőben. Ez a támogatás elméletileg 50 százalékos mértékű lehet. Az ország költségvetését az új kárenyhítési rendszerből adódó terhek 2010-től érintik – tette hozzá Gőgös Zoltán.

   

   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.