Kukoricahiány Olaszországban

Területnövekedésére nem számítanak, a termésátlagokban pedig a tartós relatív vízhiány és egyéb tényezők miatt, nem várható javulás – derül ki egy bolognai gazdaságtudományi társaság, a Nomisma napokban bemutatott tanulmányából. Az elemzés szerint Olaszországban az utóbbi öt évben átlagosan 9,3 százalékkal, csaknem 1 millió tonnával nőtt a kukorica szükséglet, a következő években pedig tovább bővül majd. A kukoricát Olaszországban 89,5 százalékban takarmánynak, 7,4 százalékban élelmiszer célra, 0,2 százalékban pedig vetőmagnak használják fel, a noon-food, például bioetanol célú feldolgozás aránya 2,9 százalék. Az olaszok a költségvetési törvény szerint 2007-re 1, 2008-ra 2, 2009-re pedig 3 százalékban határozták meg a bioüzemanyagok kötelező bekeverési arányát. A következő öt évben Olaszországban a előreláthatóan öt bioetanol üzem kezdi meg működését, kukoricára alapozva. Ezek együttes alapanyag szükséglete mintegy 1,8 millió tonna kukorica.
Szintén a költségvetési törvény alapján Olaszországban tavaly beindult egy kísérleti program, a kukoricakeményítőre alapozott, teljes mértékben lebomló „bioműanyag” bevásárló zacskók és egyéb bioműanyag termékek alkalmazására. Becslések szerint ez az üzlet évente további, körülbelül 700 ezer tonna kukoricaszükségletet okoz az elkövetkező időszakban. Ezen túl pár éven belül évi mintegy 900 ezer tonna kukorica igényt jelenthet a hígtrágya és az energianövények együttes alkalmazásával előállítható biogáz üzemek működése is. Az olasz tanulmány ismertetőjében megemlíti, hogy Olaszország számára az egyik lehetséges GM-mentes kukorica-forrás Magyarország volt az elmúlt években, de nálunk is a kukorica feleslegek csökkenése várható a bioetanol üzemek beindulásával.

PROGNÓZIS:
A Nomisma szerint középtávon a világ kukorica termőterülete 7,3 százalékkal, termelés pedig a javuló termésátlagok következtében 19 százalékkal nő. Ám a világpiacon csökken a kukorica kínálata, az úgynevezett „feljövő” országok (India, Kína) növekvő igénye, továbbá a bővülő „non-food” felhasználás miatt. A GM-mentes kukoricaexport kínálata a jelenlegi mintegy 43 millió tonnáról kevesebb, mint a felére csökkenhet. A GM kukorica aránya viszont a világ kukorica kereskedelmében a jelenlegi mintegy 49 százalékról akár 86 százalékra is nőhet a következő években.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.