Lakáslízing céget alapított az Erste

Ez utóbbi lehetőség a futamidő során kompenzálja a megszűnt szocpol kedvezményt – tette hozzá az új cég vezérigazgatója. A forgalmi adó szabályok lehetővé teszik az áfa nélküli vásárlást, illetve eladást, de annak a cégnek, amely ezt választja, öt évig eszerint kell működnie. Ez indokolta azt, hogy az Erste a harmadik éve tevékenykedő Ingatlanlízing Zrt.-je mellett létrehozzon egy másik céget is, ez lett a Lakáslízing Zrt. Az áfa nélküli lízingbe adás jelentősen csökkenti az ügyfél terheit, és kompenzálja a megszüntetett szocpol támogatást. Várkonyi Csaba példája szerint, egy bruttó 15 millió forintos új lakásnál a csepegtetve – a 25 éves futamidő alatt – fizetett áfa miatt 4,4 millió forint megtakarítása származik a lízingbe vevőnek. Ehhez képest egy gyerek után 900 ezer, kettő után pedig 2,4 millió forint volt a szocpol.

Illeték előny a lízingnél

A lízing az áfa előny mellett illeték előnnyel is jár a hitel-finanszírozáshoz képest. A nyílt végű lízingszerződésnél ugyan is a lízingbe vevő a futamidő alatt bármikor, illetve a futamidő végén jelölheti ki a tulajdonjog megszerzőjét – a futamidő végéig a lakás tulajdona a lízing cégé. Így aki öt év múlva nagyobbra cserélné a lízingelt lakását, annak a vevője a lízingbe vevő személy helyére lép, és ő folytatja tovább a szerződést. Ez akár többször is megismétlődhet egy 25 éves futamidő alatt, és illetéket csak a futamidő végén kell fizetni. Várkonyi Csaba elmondta, hogy egy friss pénzügyminisztériumi állásfoglalás szerint a futamidő végén a szerződés indulásakor hatályos, és az új lakásokra vonatkozó illeték szabályok szerint kell fizetni – feltéve, hogy a lízingbe vett lakás új volt. Ez azt jelent, hogy 15 millió forintig illetékmentes az ügylet, a következő 15 millió után pedig kedvezményes az illeték.

Illetékmentes visszlízing

Az Erste Ingatlanlízing Zrt. tavaly mintegy 12 milliárd forint nettó értékű ingatlant adott bérbe. Az új cég várhatóan 2-3 milliárd forint értékű lakást fog lízingbe adni, 200-300 ügyfél részére, így egy ügylethez 10 millió forint finanszírozás kapcsolódik. Stanó Imre, az Erste Bank Hungary Nyrt. lakossági üzletágvezetője úgy vélte, hogy ősztől fellendülhet az illetékmentes visszlízing. Ez olyan ügylet, amikor egy cég ingatlanát megvásárolja a lízingcég, és nyomban a korábbi tulajdonosnak adja lízingbe. Ez a mai hitelszűkös időkben új finanszírozási módnak tekinthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.