Leader-program Szabolcsban

A térségben hét, a megye mind a 229 települését érintő Leader Helyi Akciócsoport jött létre, Baktalórántháza, Fehérgyarmat, Mátészalka, Nyírbátor, Nyíregyháza, Tiszavasvári és Záhony körzetében – mondta a területfejlesztéssel foglalkozó szakember. Kiemelte: a közösségek, amelyeknek vállalkozások, civil szervezetek és önkormányzatok a tagjai, az általuk kidolgozott helyi beruházási stratégia megvalósításához kapnak támogatást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében. November végéig nyújtják be támogatási kérelmeiket, s egyenként 1,8-2,2 milliárd forint összegű fejlesztési forrást használhatnak majd fel. Az európai uniós támogatásból mikrovállalkozásokat hozhatnak létre, vagy fejleszthetik a meglévőket, munkahelyteremtő céllal. Forrást kapnak továbbá a falusi turizmus fejlesztéséhez, valamint a falufejlesztéshez és a vidéki örökség megőrzéséhez.
Az összesen több mint 14 milliárd forintos támogatás elosztásáról helyi szinten döntenek, tekintettel arra, hogy a Leader Helyi Akciócsoportok ismerik a legjobban a lehetőségeket, s tudják, hol van szükség beruházás megvalósítására a lakosság megtartásához. Tisza András megjegyezte, hogy egy-egy projekt általában maximálisan 50 millió forint támogatáshoz juthat. Hozzáfűzte azt is, hogy a nagyobb városoknak csak a külterületi, vagy tanyai településrészei kapnak Leader-forrást. Az országban 96 Leader Helyi Akciócsoport alakult, amelyek mintegy 150 milliárd forint támogatást költhetnek vidékfejlesztésre a program keretében.

Kapcsolódó hírek:
Újfajta hitelek a vidékfejlesztésreOktóber 18-tól pályázhatók a vidékfejlesztési programokTámogatással vásárolható tanyabuszokStartolnak a vidékfejlesztési programokBrüsszel elfogadta a magyar vidékfejlesztési jelentéstVidéki rendezvényeket, falunapokat támogat az ÚMVP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.