Lehalászási ünnep a Hortobágyon

Az I. hortobágyi lehalászási ünnep alkalmából az elepi tónál rendezett programok helyszínén a vezérigazgató elmondta: a kétnapos halünnepen a 95 éves halgazdaság szeretné bemutatni a halászat hagyományos formáját, a kemény fizikai munkát, a kézi hálóhúzást és a nélkülözhetetlen összetartást. Szombaton és vasárnap összesen 400 mázsa halat emeltek ki a tavakból, de az igazi dömping decemberben, a karácsonyi nagy halfogyasztást megelőző időszakban várható – tette hozzá. Sarka Béla szerint ekkor termelik meg az 1,3 milliárd forintos árbevételük 30 százalékát. Tavaly egyébként mérleg szerinti eredményük 9 millió forint volt, az idén már 20 milliós eredményt várnak – mondta Sarka Béla. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett lehalászási ünnep első napján több mint ötszázan látogattak el az elepi tóhoz, ahol horgászversenyt is tartottak. A régmúlt is megelevenedett a tóparton: előkerültek olyan régen használt eszközök, mint a varsa, a húzó-dobóháló, a kutató szák vagy a csónak. Vasárnap átadták a 95. évfordulóra alapított Hortobágy Halászatáért Érdemérmeket, amellyel ezentúl minden évben a halgazdaság legkiválóbb dolgozóit ismerik el. Közben a főzőversenyen bográcsokban rotyog majd a hortobágyi alapanyagból készülő helyi, szegedi, balatoni és bajai halászlé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.