Leromlott euróövezeti beszerzőmenedzser-mutatók

A februári mutató kilencedik hónapja jelezte a teljesítmény csökkenését rendre az előző hónaphoz képest ötven pont alatti értékekkel. Januárban a visszaesés kissé lassult, de a jelek szerint ez csak átmeneti volt.

Történelmi mélypont

Az euróövezeti feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója februárra 33,6 pontra, a felmérés közel tizenkét éves történetében a legalacsonyabbra esett a januári 34,4 pontról, szintén az előzetes becslés szerint. Az elemzők itt is némi javulást, 35,0 pontot vártak februárban. Ez a mutató ugyancsak kilencedik hónapja jelzett teljesítménycsökkenést, és itt is gyorsult a romlás, miután januárban étmenetileg lassult a visszaesés. A decemberi mutató, 33,9 ponton, az előző mélypont volt e felmérés történetében.

EKB: folytatódó kamatcsökkentés

A becslések igazolják a piaci várakozást, hogy az Európai Központi Bank (EKB) a jövő hónap elején folytatja a kamatcsökkentést. Ezt az EKB vezetői úgyszólván meg is előlegezték, mindjárt a legutóbbi enyhítés után január elején. A piacon fél százalékpontos csökkentésre számítanak a mostani, 2,00 százalékos EKB-alapkamathoz képest. Az Európai Bizottság januárban 0,9 százalékos átlagos GDP-növekedést becsült az euróövezetben tavalyról, idénre 1,9 százalékos visszaesést, jövőre 0,4 százalékos növekedést jósolt. 2007-ben 2,7 százalékos volt az átlagos GDP növekedés az euróövezetben. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,0 százalékos visszaesést valószínűsít az euróövezetnek erre az évre, és 0,2 százalékos GDP-növekedést jövőre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.