Lovas Világkupa harmadszor a Papp László Sportarénában

„Tizenöt nemzet képviselői érkeznek az eseményre és a hivatalos versenyeken 66 ezer euró pénzdíjat osztunk ki. Állandó vendégeink és a szakemberek véleménye szerint ez a rendezvény kizárólag a díjazás tekintetében marad el némiképp a nagy nyugat-európai viadaloktól” – mondta Lázár Vilmos, a Magyar Lovasszövetség elnöke a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A szervezők első alkalommal rendezik meg az általuk Nemzeti Gyermek Lovasnapnak hívott programot. Ennek keretében pénteken délelőtt és délután 7-7 ezer gyermek vehet részt az eseményen, ingyen. További kedvezmény, hogy szombatra és vasárnapra 700-700 jegyet biztosítottak a Nagycsaládosok Szövetségének.

A díjugrató Vk-fordulóban Kovács Henry és Hugyecz Mariann révén két olyan magyar versenyző is képviseli majd a hazai színeket, akik kivívták az indulást a jövő évi, Kentuckyban sorra kerülő Lovas Világjátékokon. A fogathajtók viadalán a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán és a csapatban szintén vb-aranyérmes Dobrovitz József mellett Juhász Miklós mutathatja be tudását a nagyközönségnek.

„Az előző két fordulót az ausztrál Boyd Exell nyerte, nekem sajnos nem sikerült egyik verseny sem, mivel nem kerültem a legjobb háromba, de remélem, Budapesten javítok” – mondta Dobrovitz József, aki a fedeles Vk-sorozat egyetlen magyar résztvevője, mivel Lázár Zoltán idén a kecskeméti kettesfogathajtó-vb-re koncentrált, s emiatt nem került a legjobb 10 hajtó közé a nyári Világkupa-fordulók alapján, így csak vendégként állhat rajthoz.

A magyarokon és a tavaly győztes Exellen kívül itt lesz a holland Koos de Ronde, továbbá a svájci Werner Ulrich és Daniel Würgler, s előbbi kettő szintén világbajnok. Lázár és Dobrovitz egyaránt új, lipicai fogattal áll rajthoz: előbbi a kettesek között tett idei kitérője miatt, utóbbi pedig azért, mert eladta három lipicai lovát a világ egyik legjobb hajtójának tartott holland Ijsbrand Chardonnak.

„Hatalmas siker, hogy Chardon magyar lovakat vett, ez óriási elismerés. Chardon azt a lipicai fogatot vásárolta meg, amelyet Dobrovitztól kölcsönkapott az első Lovas Világkupán, s nyert vele” – mondta Lázár Zoltán. Ezt Dobrovitz annyival egészítette ki, hogy mindig drukkolni fog az eladott fogatának, persze, csak ha ő nem indul.

A színes programban valamennyi szakág helyet kapott, igaz a megszokottól eltérő, közönségbarát formában. Ennek megfelelően lesz kieséses díjlovaglás, ahol a nézők véleménye is számít majd, de megjelenik a lovastusa is, amely eddig a fix akadályok miatt nem került programba, de most sikerült megoldani ezt a problémát. A közönség láthat még lovaskaszkadőr bemutatót, western show-t postakocsival és élő zenekarral, vagy éppen Kassai Lajos lovasíjász Guiness-rekordkísérletét. De már hagyományosnak is tekinthető műsorok is lesznek, mint a magasugróverseny lovak és emberek között, vagy a sztárok fogathajtó-viadala.

A tavaly hatalmas közönségsikert aratott Francois Pignon pedig a Nemzeti Gyermek Lovasnapra való tekintettel pénteken kétszer is bemutatja tudását. A francia szabadidomár mindenféle segédeszköz nélkül irányítja lovait, s rendkívüli művészi show-t adott elő egy éve.

További részletek és program letölthető: Letöltés itt ► PROGRAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.