Magyar pelletgyár a kárpátaljai Técsőn

A pelletáló gyár a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Skála csoport energiaipari cége, a Skála-Energy Kft. közös finanszírozásában mintegy 40 millió hrivnya (1,1 milliárd forint) értékű beruházással, közel másfél év munkájával készült el.

Ötven embernek adnak munkát

A Kárpátalján kiemelt fontosságú beruházásként kezelt pelletgyártó üzem átadása után Jancsó Illés, a Skála-Energy Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az ötven embernek munkát adó técsői (Tyacsiv) üzem évi 36 ezer tonna, kizárólag fahulladékból előállított, környezetbarát pellet – nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyagszemcse – termelésére képes. Ez a mennyiség mintegy ezerötszáz kamionrakománynak felel meg, és közel hét és fél ezer háztartás energiaigényét fedezi a fosszilis tüzelőanyagok – földgáz vagy fűtőolaj – kiváltására kiválóan alkalmas energiahordozóval.

Megduplázható a kapacitás

Jancsó kifejtette, hogy a técsői beruházás egy példa értékű magánkezdeményezés első mérföldköve, ugyanis a pelletáló gyár kapacitása szükség esetén a duplájára bővíthető. Egyelőre az üzemben előállított termékkel a pelletfelhasználásban legigényesebb nyugat-európai piacokat – 90 százalékban észak-olasz, 10 százalékban osztrák fogyasztókat – készülnek ellátni, hiszen a kárpátaljai üzemben a ma létező legmagasabb szintű gyártási technológiát alkalmazzák.

Piacot kell teremteni

A pellet jövőbeni ukrajnai értékesítésére vonatkozó kérdésre válaszolva a szakember elmondta, hogy nagyon szeretnék meghonosítani Ukrajnában is a pelletfelhasználást, de először igényt, azaz piacot kell teremteni a pelletkazánok elterjesztésével. Ennek érdekében már megtörténtek az első lépések. Így a técsői gyár felfuttatását követően a Skála-Energy Kft. tervei között szerepel egy újabb pelletáló üzem létesítése a főváros, Kijev körzetében, mondta Jancsó Illés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.