Magyarországon a gabona háromnegyedével nem lesz gond

A búzatermés 5,6 millió tonna lett, 40, illetve 24 százalékkal  több a múlt évinél, s az elmúlt öt évi átlagánál. A búza hektáronkénti átlagtermése 5 tonna volt a tavalyi 3,6 tonna után, s szemben az elmúlt öt év 4 tonnájával.  Mivel a nyár eleje kedvezett a betakarítási munkáknak – a déli területeken még a csapadékos időszak előtt sikerült magtárakba helyezni a termést – a búzatermés fele, azaz 2,8 millió tonna minősége kiváló lett. A miniszter szerint ebből bőven jut az ország 1,6 millió tonnás belső szükségletére. Gráf József elmondta: az aratás szempontjából ideálisan kezdődött a nyári időszak, a dél-magyarországi megyékben az esők előtt sikerült a munkák nagy részét befejezni, így mintegy 2,8 millió tonna kiváló minőségű búza került a raktárakba. Ez a mennyiség bőven fedezi Magyarország éves 1,6 millió tonnás élelmezési célú szükségleteit. Az őszi betakarítással kapcsolatban elmondta, hogy a kukorica és a napraforgó termésmennyiségének becslésében még sok a bizonytalansági tényező, azonban a július 27-i előzetes becslés alapján őszi gabonából kiemelkedő mennyiségű termés várható, ha a kedvező időjárás a betakarításig fennmarad. A kukoricára adott becslés 8,8 millió tonna, a napraforgóra adott becslés 1,4 millió tonna.
A szőlővel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy mintegy 3,5 millió hektoliter borra lehet számítani, de ezt még befolyásolhatja az őszi időjárás alakulása. A szőlőtermelők önköltségei az idén 30 százalékkal növekedtek, ennek okai között említette a növényvédelmi többletmunkákat, a növekvő energiaárakat és az erős forintot. Az almatermés várható mennyisége 550 ezer tonna, ennek mintegy 30-35 százaléka étkezési piacra kerül.
Gráf József elmondta: a nagy mennyiségű áru sikeres learatásában jelentős szerepet játszottak a korábbi és jelenlegi támogatási programokon keresztül megvalósított beruházások. A támogatások keretében 718 darab betakarítógépet, 643 arató-cséplőgépet és számos egyéb munkagépet rendeltek meg a termelők, összesen 8,2 milliárd forint értékben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.