Március óta először 940 dollár fölött az aranyár

Röviddel 16.30 óra előtt az arany unciánkénti ára 940,25 dolláron állt a kedd késő esti 924,65 dollár után. Az arany drágulása azután gyorsult fel, hogy napközben áttörte a 934 dolláros ellenállási szintet. A következő ellenállási pont 951 dollár.

Nőtt a kereslet

Az első negyedévben 38 százalékkal 1015,5 tonnára nőtt az aranykereslet a világon az egy évvel korábbihoz képest. Az ékszerpiaci és az ipari fogyasztás csökkent, de ezt messze meghaladó mértékben nőtt az arany mint befektetési eszköz iránti kereslet.

Erős konkurencia lett

Az arany részint „biztos menedéknek” számított az értékpapír- és nyersanyagpiacok összeomlása közben, erős konkurenciája lett a hullámzó teljesítményű értékpapír-portfolióknak, és az infláció elleni fedezeti spekuláció is növelte a keresletet, mondta az Arany Világtanács (WGC) ügyvezetője, George Milling-Stanley a Reutersnek nyilatkozva.

Nagyon nőttek

Az azonosíthatóan befektetési célú aranyvásárlások – aranytőzsdei alapok, aranyérmék és -rudak – 595,9 tonnára nőttek a negyedben, több mint megháromszorozódva az egy évvel korábbi 171,3 tonnáról. Ugyanakkor az ékszercélú aranyfelhasználás 24 százalékkal 339,4 tonnára esett az egy évvel korábbihoz képest, a magasabb aranyárak és a globális válság miatt.

Élénkülés kell

A világ hagyományosan vezető aranyvásárlója, India teljes fogyasztói kereslete 83 százalékkal 17,7 tonnára csökkent az első negyedben. A globális ipari és fogászati aranykereslet 31 százalékkal esett, 80,2 tonnára. George Milling-Stanley szerint az ékszer- és ipari célú aranyfogyasztás csökkenése valószínűleg tovább tart, amíg a világgazdaságban nem mutatkoznak az élénkülés jelei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.