Még 10-15 milliárd dollárra lehet szükség

A londoni feltörekvő piaci elemzőt a Marketwatch amerikai hírmagazin idézte. Iryna Ivaschenko, a washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet budapesti állandó képviselője azonban nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni arról, hogy az országnak szüksége lesz-e újabb hitelcsomagra a jelenlegi, 2010 márciusában lejáró készenléti hitelszerződés után.

A kormány elkötelezett a reformprogram mellett

Ivaschenko szerint a magyar kormány elkötelezett a reformprogram mellett, amely az IMF szerint a felépülés felé vezeti az országot és kezelni képes a szerkezeti gondokat, közöttük az alacsony munkaerő-részvételi hányadot, valamint a GDP-arányos államadósságot. Rámutatott, hogy az országnak nincsen meg a pénzügyi mozgástere egy élénkítő ellencsomaghoz a magas államadósság miatt. A Marketwatch megjegyezte, hogy az IMF a GDP 3,9 százalékára becsüli az idei államháztartási hiányt; a korábbi 2,9 százalékos előrejelzést még a jelenleg tervezettnél drasztikusabb kiadáscsökkentéssel sem lehetett volna elérni.

Magyarország mély recesszióban

Az amerikai gazdasági hírszolgálat mély recesszióba süllyedt országként írt Magyarországról, ahol ráadásul politikai felfordulás van; az ok a korábbi szertelen hitelfelvétel, valamint a nem fenntartható állami kiadások. Ennek az árát kell most megfizetni. A Marketwatch budapesti tudósításában azt is megjegyezte: míg a térség egyik legkisebb és legnyitottabb gazdaságával rendelkező Magyarország súlyos krízist él át, addig például Lengyelország viszonylag ellenállónak bizonyult a válsággal szemben erős belső keresletének köszönhetően.

Csaknem 10 százalékkal zsugorodik idén a gazdaság

Azt ugyanakkor nem tudni, milyen úton juthat vissza Magyarország a gazdasági stabilitáshoz; a kormányzati kiadások visszafogása várhatóan erősíteni fogja a recessziót, az ország gazdasága idén egyes számítások szerint 6,7 százalékkal fog zsugorodni. Ugyancsak bizonytalansági tényezőt jelent a jövő évi választásokat megelőző politikai taktikázás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.