Megalapozatlan a tervezett uniós növényvédős szabályozás

Hangsúlyozta, hogy az élelmiszerbiztonság kiemelt uniós cél, amelyet Magyarország is teljes mértékben támogat, de a szavazásra bocsátott szabályozás rossz, az élettől elrugaszkodott kompromisszum. A szabályozásban megfogalmazott célok és eszközök nem rendelkeznek megfelelő agrártudományos alappal, ráadásul a rendelet nem teszi lehetővé a harmadik országokból származó termékek ellenőrzését, ezért azt a Tanácsban a magyar kormány, az Európai Parlamentben pedig a magyar szocialista képviselők el fogják utasítani.
Az EP Mezőgazdasági Bizottságának főtagja kifejtette, hogy Magyarország számára a tervezett szabályozás két eleme is elfogadhatatlan. Az első a növényvédő szerek engedélyezése kapcsán tervezett, a realitásokat figyelmen kívül hagyó zónarendszer, amelynek értelmében minden ország kötelező kölcsönösen elismerni a zóna többi országában engedélyezett növényvédő szereket. A szabályozás figyelmen kívül hagyja a tagállamok sajátosságait, ellenkezik a szubszidiaritás elvével, és nem teszi lehetővé az időjárás-változásokhoz igazodó rugalmas reagálást. Magyarország az Írországtól Romániáig terjedő, 13 országot magába foglaló, jelentős éghajlati különbségekkel rendelkező középső zóna tagja lenne.
A másik elfogadhatatlan elem a rendkívül széles körben meghatározott piacról kötelezően kivezetendő készítmények listája, pontos definíció híján ugyanis nem világos, hogy mely hatóanyagok tartoznak ebbe a kategóriába. A rendelettervezet – helyesen – betiltja a hormonhatású anyagokat tartalmazó növényvédő szerek használatát is, de elmulasztja definiálni azokat. Ezért minél hamarabb meg kell határozni a hatóanyagok besorolásának tudományos kutatásokon és hatásvizsgálatokon alapuló feltételeit.
A rendelet jelenlegi formájában azzal a veszéllyel jár, hogy európai szinten visszaesnek a termésátlagok, és romlik az európai mezőgazdaság versenyképessége. Eközben a növényvédő szerek visszaszorítása a génmódosított növények terjedésének enged teret, amit a felmérések szerint az európai fogyasztók is hevesen elleneznek.

Kapcsolódó hírek:
Tilos lesz levegőből permetezniBetiltotta az EU a karbofurános növényvédőszereket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.