Meggy-értékesítési gond várható az idén is

A szezon kezdetén a szárral szedett meggyért kilogrammonként csak 100, míg a szár nélküli gyümölcsért mindössze 50-60 forintot ajánlottak a felvásárlók – közölte az érdekképviseleti szervezet vezetője. Hozzátette: így csak gépi rázással térülnek meg a költségek, minden más esetben ráfizetnek a gazdálkodók a meggytermesztésre. Demendi László elmondta: a tavalyi értékesítési nehézségek után 450 hektárral csökkent a meggyes terület nagysága Szabolcsban. Jelenleg 4.100 hektáron terem a gyümölcs, s a becslések szerint 16.000-16.500 tonna termés várható. Ennél nagyobb mennyiség lett volna, ha 910 hektáron a vasárnapi ítéletidő jégverése nem okoz jelentős kárt a megye középső részén, egy 20 kilométer szélességű sávban – tette hozzá.

Összesen 70 ezer tonna

Az elnök szerint országosan 70 ezer tonna meggytermés lesz az idén, míg Európában összesen 360 ezer tonnára számítanak. Ez a mennyiség hasonló a tavalyihoz, amikor szintén értékesítési nehézségek voltak. Demendi László úgy vélte, a termelőknek össze kellene fogni egy nagyobb felvásárlási ár kikényszerítése érdekében. Megjegyezte: persze, a kereskedőknek, feldolgozóknak is elemi érdeke a megfelelő ár kialakítása, hiszen egy újabb ráfizetéses év további fakivágásokhoz, a termőterület csökkenéséhez vezet, ráadásul most már alighanem drasztikusabban.

Nincs hatékony védelem

A felvásárlóknak be kell látniuk, hogy a termelők nehéz helyzetben vannak, a pénztelenség miatt nem tudják megújítani a meggytermesztés technológiáját, a legújabb kutatásokat alkalmazni, a megfelelő növényvédő szereket használni – sorolta a kamarai vezető. Az utóbbi különösen fontos lenne – folytatta – mert az áru kiváló minősége mindenekelőtti követelmény, a kereskedőkkel, feldolgozókkal szemben is. A területen már jelentkeznek a problémák, amit az is fokoz, hogy átgondolatlanul vontak ki a forgalomból bizonyos növényvédő szereket, így nincs hatékony védelem a károkozókkal szemben – tette hozzá.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.