Megindult az orosz gáz Európa felé

Timosenko a hajnali órán újságíróknak elmondta: Kijev arra számít, hogy az ukrán fogyasztóknak szállított orosz gáz 2009-ben ezer köbméterenként 230 dollárba kerül majd. Hozzátette, hogy a Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel kialkudott megállapodás értelmében Ukrajna (amely idén 20 százalék kedvezményt kap az európai piaci árból), még jövőre is mintegy 10 százalékkal kevesebbet fizet majd Oroszországnak a gázért, mint az európai vásárlók. Előzőleg az este folyamán Bogdan Szokolovszkij, Viktor Juscsenko elnök megbízottja nemzetközi energiabiztonsági kérdésekben kijelentette, hogy a gáz idei átlagos ára Ukrajna számára 199 dollár lesz. Timosenko a szerződés aláírása után még több órán át tárgyalt a Gazprom vezetőivel, majd azt is bejelentette: Kijev a Gazpromtól megvásárolta a 11 milliárd köbméter úgynevezett műszaki gázt, amely az Európába szánt gázszállítások továbbításához szükséges, mégpedig ezer köbméterenként 167 dolláros áron.
Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője kedden kora reggel jelentette be, hogy a Gazprom és az ukrán Naftogaz vezérigazgatói kedden, hajnali négykor adtak utasítást cégeik illetékeseinek, hogy egyeztessék az ukrán tranzitvezeték-rendszer átállítását a normál működési rendre, s az európai, illetve az ukrán fogyasztóknak szóló gázszállítások beindítására napi 430 millió köbméteres nagyságrendben.
Az orosz-ukrán gáztárgyalások a kétoldalú gázkapcsolatokban közvetítőként közreműködő RoszUkrEnergo miatt szakadtak meg december 31-én – mondta el Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató még hétfőn késő este újságírók kérdéseire válaszolva. „A két ország kormányfői december végén készen álltak arra, hogy ezer köbméterenként 235 dolláros árban megállapodjanak azzal, hogy emellett közös exportot folytatnak Ukrajna területéről, de a RoszUkrEnergo ajánlatot tett, hogy kész ezer köbméterenként 285 dollárért vásárolni az orosz gázt, amitől nyilván azt remélte, hogy a piacon maradhat. Az orosz fél azonban kitartott az ukrán partnerekkel a közvetítők kiiktatásáról kötött megállapodás mellett. Ezek után hívta vissza Viktor Juscsenko ukrán elnök december 31-én az ukrán tárgyaló küldöttséget” – mondta Miller.
A tárgyalások december végi megszakadása vezetett oda, hogy január 1-én a Gazprom leállította az Ukrajnának szóló gázszállítást, majd – mivel az Európába Ukrajnán át küldött gáz nem érkezett meg a megrendelőkhöz – az európai exportot is. A nagyrészt az ukrán elnök és kormányfő közötti politikai harc következtében január 7-től egészen kedd hajnalig tartó kiesés az európai szállításokban hatalmas anyagi és erkölcsi vesztességekkel járt mindkét fél számára, s európai vélekedés szerint mind Moszkva, mind Kijev elvesztette a megbízható partner hírnevét.

Kapcsolódó hírek:
Aláírták a 2009-re szóló orosz-ukrán gázszerződést Hétfőn már jöhet a gáz EurópábaKevesebb gáz kell a tárolókbólGázkorlátozás: megvannak a forrásokGyurcsány: Nem jár kártérítés a gázos cégeknek Feloldották a kettes kategória gázkorlátozásátÓriási veszteségeket okozhat a gázkorlátozásLeállt a gázzal Ukrajna, szerdán ipari korlátozásGázkorlátozás a második kategóriában isGázkorlátozás: egyedi elbírálás az élelmiszer előállítóknak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.