Megkezdődött az árpa aratása

A dél-dunántúli gazdálkodók – akik néhány nap múlva szintén aratnak – viszont jobb eredményekre számítanak. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) adatai szerint az árpa termésátlaga 2-4 tonna között lehet hektáronként az országban. Az agrárkamara szerint azt viszont még egyik gazdálkodó sem tudja, mennyiért adható majd el idén a gabona. A felvásárlók kivárnak, ahogy a termelők is. A gabona ára ugyanis Magyarországon és a szomszédos országokban is jelentősen ingadozik.

Két hete még csúcson voltak az árak

Két hete még féléves csúcsot döntöttek a tőzsdei – augusztusra, szeptemberre szóló – kötések. A búza ára csaknem elérte a tonnánkénti 42 ezer forintot. Aztán ahogy esni kezdett az eső, és jöttek a kedvezőbb európai, amerikai hírek, úgy esett vissza a tonnánkénti ár 37-38 ezer forint körüli értékre. Április elejéig a terméskilátások az őszi gabonafélékből igen kedvezőnek mutatkoztak, repcéből is a tavalyi évhez hasonló hozamra számítottak, a kifagyás is a vártnál jobban alakult, összesen csak 2 ezer hektár volt.

Március elejétől alig hullott csapadék

Március elejétől június elejéig azonban nem, vagy alig hullott csapadék. A szokásos hőmérsékletet jóval meghaladóan meleg volt, aminek következtében csaknem az egész ország területét aszály sújtotta. Ez a növénytermesztési ágazat terméskilátásait rendkívüli mértékben csökkentette. Az agrárkamara becslése szerint a kalászosok várható terméskiesése a tavalyi terméshez viszonyítva országos szinten meghaladja a 30 százalékot.

Több ezer ember jövedelme van veszélyben

Az agrárkamara szerint a kialakult helyzet miatt több ezer termelő és mezőgazdasági foglalkoztatott jövedelme, munkája kerülhet veszélybe. Az elemi károk következtében sem bevétel, sem idénymunka nem lesz, a feldolgozó üzemek várhatóan alapanyaghiánnyal fognak küszködni. Így a kialakult helyzet már nem csupán termelési és piaci kérdés, hanem jelentős foglalkoztatási és szociális probléma is – vélik az agrárkamarai szakértők.

GOSZ: idén 5,4 millió tonna kalászos lesz

A GOSZ szerint Magyarországon a vetésterület, így a kalászosoké is, lényegében állandónak tekinthető, 1,6-1,7 millió hektár között mozog évente. Tavaly a kalászos gabona össztermése 7,7-7,8 millió tonna volt, amelyből 5,6 millió tonnát tett ki a búza. Az elmúlt évben jó termést takarítottak be a gazdálkodók, ez mintegy 40 százalékkal volt több az előző évinél. Búzából a GOSZ korábbi becslése szerint várhatóan mintegy 3,5 millió tonna termést takaríthatnak be a gazdálkodók. Ez mintegy kétmillió tonnával kevesebb a tavalyinál. A GOSZ-nál úgy vélik összesen mintegy 5,4 millió tonna kalászosgabona-termés várható Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.