Megugrott a brit üzleti és magáncsődök száma

2008 utolsó negyedében 2428 vállalat jelentett fizetésképtelenséget, 220 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

19 százalékos növekedés>

A kötelezettségeik fizetésével leálló, és ezért hivatalosan csődben lévőnek minősített magánszemélyek és családi vállalkozások száma 19 százalékkal 30 ezer közelébe emelkedett. Az angol-walesi jogban külön kategória a magáncsőd; bizonyos esetekben a fizetésképtelenné váló magánszemélyek hosszú ideig nem kezdhetnek újabb vállalkozásba, és vezető tisztséget sem tölthetnek be vállalatoknál.

Csökkenő GDP
   
A brit statisztikai hivatal nemrég közölt előzetes adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévről 1,5 százalékkal csökkent a hazai össztermék-érték (GDP), éves összevetésben pedig 1,8 százalékos volt a visszaesés. A brit gazdaságban 1980 óta nem mértek ilyen ütemű, negyedéves összevetésű GDP-csökkenést, és 1991 óta ez az első, hivatalosan bejelentett brit recesszió.

Drasztikus kamatcsökkentések a jegybanknál

A Bank of England – a brit jegybank – a héten újabb agresszív, fél százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre, alapkamata így 1,00 százalékra süllyedt. Október óta ez volt a központi bank ötödik kamatcsökkentése. A pénzügypolitikai enyhítési kurzus 5 százalékról indult, vagyis a brit jegybanki alapkamat eddig 4 százalékponttal csökkent az őszi csúcspontról. Az 1694-ben alapított Bank of England történetében már az előző csökkentéssel kialakult kamatszint is történelmi mélypont volt: a több mint háromszáz éves központi pénzintézet alapkamata korábban soha nem ment 2 százalék alá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.