Megújuló energiára váltanak Nyíregyházán

A társaság pályázata alapján 30 millió forintos költségből korszerűsítik az iskola hőellátását, a földgáz helyett pellettel, energiafűvel és faaprítékkal fűtik majd az intézmény épületeit, míg a meleg vizet napkollektorok szolgáltatják a jövőben – mondta a cégvezető. A beruházási költség 46 százalékát vissza nem térítendő támogatásként kapta a beruházó kft. az Európai Regionális Fejlesztési Alapból.

Több mint 2 millió lesz az éves megtakarítás

Az új fűtési és melegvíz-készítési móddal a sóstóhegyi iskola évi 20 százalékos energia-költséget, több mint kétmillió forintot takaríthat meg. Emellett elkerülhetővé válik évi 1.400 kilogramm szén-dioxid kibocsátás is, ami a gázfűtés nyomán került korábban a légkörbe. A kivitelezést a nyáron kezdik meg és a fűtési időszak kezdetére, október közepére végeznek a munkálatokkal.

Saját forrásból kezdtek korszerűsíteni

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a város 6-7 évvel ezelőtt saját forrásból kezdte meg közintézményeiben az energia-takarékosságot szolgáló fejlesztéseket, az elektromos energia-hálózatok korszerűsítését, a létesítmények szigetelését, ablakainak, ajtóinak kicserélését. Most a sóstóhegyi beruházáshoz hasonló, további 3-4 pályázat elkészítését várják az önkormányzati tulajdonban lévő Nyírtávhő Kft.-től, hogy áttérjenek, ahol arra lehetőség van, a megújuló energián alapuló hőellátásra.

Pályázható még 100 milliárd forint!

Krajner Attila, az Energia Központ Kht. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy 2013-ig mintegy 100 milliárd forint összeg áll rendelkezésre megújuló energia célú beruházásokra, amit pályázatok alapján nyerhetnek el a befektetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.