Méhészek tiltakoztak perük elhúzódása miatt

„Ha ez így megy tovább, a méhészek unokái kapják meg az ítéletet” – jelentette ki a csendes demonstráció résztvevői előtt Nagyernyei Attila, a Tolna Megyei Méhész Egyesület elnöke. A méhészek gyászszalaggal átkötött mézesüvegekkel érkeztek a bíróság elé, „Elég az aktatologatásból – döntést akarunk!” „Télen a méhek pihennek – pihen az ügyünk is” feliratú táblákat tartottak kezükben. A tiltakozásra Bajáról és Hódmezővásárhelyről is jöttek méhészek.
2006. június 25-én Paks és Németkér környékén egy mezőgazdasági vegyszerezés után az eddigi legnagyobb méhmérgezés történt Magyarországon, amely ötven méhész háromezer méhcsaládját érintette. 1500 méhcsalád azonnal elpusztult, 1500 pedig súlyosan károsodott; a kárt több tízmillió forintra becsülik. Az ötven méhész közül huszonegyen indítottak kártérítési pert egy paksi, szőlészettel foglalkozó kft. ellen, ám – hangsúlyozta a megyei méhész egyesületi vezető – két év alatt csupán két érdemi tárgyalás és három adategyeztetés történt. „Az elsőfokú ítélet közelében sem vagyunk, nem látjuk, hogy hol a per vége” – mondta. A méhészek sérelmesnek tartják, hogy az egy éve elhunyt igazságügyi szakértő helyett nem rendeltek ki újat – tette hozzá. A kárt szenvedett méhészek közül többen azóta kölcsönökből élnek – tette hozzá Nagyernyei Attila.
Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke arra számít, a demonstrációval felhívják a bíróság figyelmét arra, hogy gyorsabban, jobban odafigyelve hozza meg az elsőfokú ítéletet a példa nélküli méhpusztulás ügyében. A demonstráción részt vett Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója, aki szerint a szervezet szolidaritást vállal a méhészekkel.
Soós Miklós, a Tolna Megyei Bíróság elnöke a petíció átvétele után hangsúlyozta: kirívó jogsérelmet nem tapasztalt az eljárásban. Az elnök a bíróság honlapján olvasható közleményében emlékeztet: a Tolna Megyei Bíróság 2007. június 27-én tartotta az ügyben az első tárgyalást – vagyis a keresetlevél benyújtását követő második hónapon belül. A közlemény tartalmazza azt is, hogy a 2008. július 9-ére kitűzött tárgyalást a bíróság a felek közös kérelmére halasztotta el, illetve november 13-án igazságügyi méhész és növényvédelmi szakértőt is kijelölt. A bíróság elnöke szerint a demonstrációt szervező Nagyernyei Attila erről azért nem tudhatott, mert ő a perben csak tanúként vett részt. A szakértői bizonyítás jelenleg folyamatban van, a szakvéleményt várhatóan még januárban előterjesztik. A bíróság elnöke közölte azt is, hogy a perben már soron kívüli eljárást rendelt el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.