Mérséklődő terméskilátásokkal számol a MOSZ

Az agrár-érdekképviseletnél elmondták: az elmúlt napokban a tél szorítása enyhült ugyan, de a meteorológusok szerint a télnek azonban még sincs vége. A kitavaszodás közeledtével a gazdák ugyanakkor aggódva figyelik a kemény fagyok elmúltával a növények állapotát, amelyek most nagyrészt „sápadtak”, fejletlenek és erőtlennek tűnnek. A tél eddigi szakaszában ugyanis az ország területének csak 20-25 százalékán volt némi hótakaró.
Az őszi vetések kipusztulásának mértéke csak később állapítható meg pontosan. Ez annál is inkább így van, mert az eddigi kifagyás után, most a hideg éjszakák és meleg nappalok váltakozása miatt a felfagyás okozhat növénypusztulást. Ez utóbbi a veszéllyel elsősorban azokon a területeken kell számolni a gazdálkodóknak, ahol az ősz folyamán a vetést megelőző talajmunkák során a területek rögösek, üregesek maradtak. S az elvetett magok nem ülepedett magágyba kerültek.
A MOSZ szakértői aláhúzzák: a növények állapotának javításában, a gyors regenerálódásban az idén kiemelt szerepe lehet – a várhatóan heteken belül elkezdődő – télvégi fejtrágyázásnak.
A szakemberek szerint az igazi kérdés azonban az, hogy a gazdálkodók – akik még nem rendelkeznek elegendő műtrágyakészlettel – időben meg tudják-e vásárolni az ehhez szükséges nitrogén műtrágyát. A Péti Nitrogén Művek Zrt. ugyanis még 2008. októberében, pénzügyi okok miatt leállította a gyártást. Az érdekképviselet ismeretei szerint jelenleg sem folyik termelés a gyárban. Az ukrán-orosz gázvita miatt pedig egész Európa a szállítások elmaradása miatt hetekig gázhiánnyal küzdött, s a gáz a műtrágyagyártás alapanyaga is. Így az idei terméskilátásokat övező a kérdőjelek nem csökkentek, sőt gyarapodnak – vélekednek a MOSZ-nál, hozzátéve: ez nemcsak az időjárás kiszámíthatatlansága miatt van így.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.