Milliárdok gépfejlesztésre az agrárágazatban

A támogatás igénybevételének részleteire oda kell figyelni, mert a határidő rövid, július 15-én lezárul a kérelmek befogadása – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében. A gép és műszaki berendezések vásárlás támogatásának célja, hogy a mezőgazdasági üzemek korszerűsítése a mezőgazdasági gépállomány korösszetételének javítása, környezetbarát – energiatakarékos – gépek és technológiai berendezések beszerzése révén.

Már beadható a támogatási kérelem

A támogatási kérelmet 2009. június 15. és július 15. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) illetékes megyei kirendeltségéhez. A kérelem az ebben az évben, de még a támogatási kérelem benyújtása előtt vásárolt gépekre is benyújtható. A pályázatban tervezett beruházásokat, eszközbeszerzést úgy kell megvalósítani, hogy azt a szeptember 1-október 31. közötti időszakra vonatkozó kifizetési kérelemben el lehessen számolni.

A támogatás mértéke

A támogatás mértéke támogatási időszakonként legfeljebb 735.000 Eurónak megfelelő forintösszeg lehet. A támogatás mértéke a beruházás összes elszámolható kiadásának 25 százaléka, a kiemelten támogatott gépek esetén 35 százaléka lehet. Az idén benyújtott támogatási kérelmek esetén a kifizetési kérelmet kizárólag szeptember 1. és október 31. között lehet benyújtani – tartalmazza a közlemény.

Ki adhatja be?

A támogatást benyújthatja valamennyi mezőgazdasági társas vállalkozás, egyéni vállalkozó, őstermerő, és TÉSZ-ek – hívták fel a figyelmet az Agromol Invest Kft.-nél. 
„A művelet a támogatási kérelembenyújtását megelőzően, de legkorábban 2009.január 1-jétől az ügyfél saját felelősségére megkezdhető. A megvalósítást legkésőbb addig kell befejezni, hogy az összes gépre vonatkozóan a kifizetési kérelem 2009.október 31.-ig benyújtásra kerüljön.”

Saját erő nélkül nem megy

A vásárláshoz továbbra is 20% kötelező saját erő szükséges. A támogatás mértéke 25% általánosan, ettől eltérő támogatási összeg csak az állattenyésztési és a bioenergia előállítás gépek területén adható, aminek mértéke 35% lesz. A támogatás kiírását és a támogatott gépek listáját itt megtalálja: Támogatás


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.