Minimális tejárakat sürgetnek a V4-ek agrárkamarái

A tanácskozáson döntés született arról, hogy az agrárkamarák részt vesznek a tejproblémával kapcsolatos összeurópai tüntetésen, június 22-én Luxemburgban – közölte újságírókkal a hétfői fórum után Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke. A V4-ek agrárkamarái a hétfői fórumon egyeztették álláspontjaikat az új európai uniós (EU) tagországok agrárszervezeteinek tanácskozása előtt, amelyre kedden kerül sor Brünnben.

A csehek sem állnak jól

„A tanácskozáson egy emlékeztetőt fogadunk el, amelyet átadunk Mariann Fischer-Boelnek, az EB agrárbiztosának és az EU tagországok mezőgazdasági minisztereinek. Az emlékeztető fő témáját a tejipar válsága, valamint a régi és az új tagországok mezőgazdaságának támogatása közti különbség fogja alkotni” – jelentette ki Veleba. Az EU mezőgazdasági és halászati miniszterei kedden találkoznak szintén Brünnben. Veleba szerint a tejipar egész Európában komoly problémákkal küszködik. Csehországban is súlyosak a gondok, s nem kizárt, hogy a cseh tejipar a cseh sertéshús termelés sorsára jut. A sertéshús fogyasztást Csehország az idei év végén csak 60 százalékban fogja tudni fedezni hazai forrásokból, holott 2003-ban még a termelés 30 százaléka exportra került.

Jelentős áresés

Magyarországon a magyar Agrárkamara adatai szerint egy év alatt 31 százalékkal estek a nyerstej felvásárlási árak, emiatt akár felére is csökkenhet a tejtermelés, az ágazatban 50 százalékos létszámleépítés következhet be. A kamara elemzése szerint az elmúlt hónapokban az európai tejpiac egyensúlya megingott, amelyet a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság csak tovább súlyosbított. Míg 2008-ban a termelési költségek csak igen enyhe csökkenést mutattak, a tejárak decemberre 17 százalékkal mérséklődtek 2007 decemberéhez képest, ami az ágazat jövedelemtermelő képességét jelentősen rontotta. A szervezet úgy véli, a közeljövőben nem várható a jelenlegi trend megfordulása, ami tovább mélyíti a tejpiacon kialakult krízist.

Válság a tejágazatban is

A tejágazat válságának egyik oka a tejtermékek iránti nemzetközi kereslet csökkenése. Az EU exportja 2008-ban szinte minden tejtermék esetében visszaesett. 2007-hez képest a sajt exportja 7 százalékkal, a sovány tejporé 12 százalékkal, a vajé 29 százalékkal, míg a vajolajé 35 százalékkal csökkent. A tejpiaci felesleg másik oka, hogy az elmúlt két évben a magas árak miatt a feldolgozók a tejzsírt és tejfehérjét más, növényi eredetű kiegészítő anyagokkal helyettesítették, jelenleg pedig a nyomott tejpor árak az intervenció mellett is leszorítják a nyerstej árát. A kamara szerint emellett az uniós tejpiaci szabályozás változásai sem kedveztek a magyar tejpiacnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.