Nagyszabású kínai-orosz kőolajügylet

A megállapodást a Rosneft állami kőolajipari vállalat, és a vezetékrendszert üzemeltető állami monopólium, a Transneft, valamint a China National Petroleum Company (CNPC)képviselői írták alá az orosz miniszterelnök és kíséretének kínai látogatása alkalmából. A hitelt a China Development Bank nyújtja.
Elemzők emlékeztetnek arra: Oroszország arra törekszik, hogy diverzifikálja exportját és Kínát szemelte ki a kelet-szibériai olajmezőkről kitermelt kőolaj fő piacának. A kőolajszállítási megállapodás húsz évre szól, a Transneft és a CNPC pedig abban állapodott meg még tavaly októberben, hogy kiépít egy leágazást a két ország között meglévő hálózathoz kapcsolódva, amely 2009-től 300 ezer hordó (15 millió tonna) kőolajat fog szállítani.

Kapcsolódó hírek:
Olaj: nem derűs kilátásokAz orosz olajtermelés 7,8 százalékkal csökkenhet 2013-raFolyamatosan csökkenő kereslet az olajpiaconTovább csökkent az OPEC?Idén 40 dollár körüli olajárat vár Irán Második éve csökken a globális olajfogyasztás?Oroszország csökkenti a kőolaj exportvámját februártólRendkívüli OPEC-értekezlet februárban?Kevesebb olaj OroszországbanOPEC elnök: biztosan lesz termeléscsökkentés Évi 1,2 százalékos olajigény-növekedés várhatóUgyanannyit termel az OPECDrágult az olajKavarás az olaj körül – kifakadt az iráni elnökAz OPEC most nem tervez újabb termeléscsökkentést

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.