Nanoezüsttel dolgoznak Hódmezővásárhelyen

Rácz Árpád, a dél-alföldi cég ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a prototípusok elkészültek, a meglevő gyár bővítése van hátra, hogy megkezdődhessen a termelés. A nanoezüsttel készült pulóverekkel – amelyek tovább maradnak frissek, így ritkábban kell mosni azokat – először az orosz, majd a nyugat-európai prémium termékek piacára szeretnének betörni. A fejlesztést 200-250 millió forintos önerővel valósítják meg, de az orosz partner jelezte: ha szükséges befektetnek a projektbe.

A cégről
Az Eurotex Kft. Magyarország legnagyobb magánkézben levő textilipari vállalkozása, amelyik exportra termel. A két cégből álló cégcsoportban száz ember dolgozik, és évente 1,5- 1,8 milliárd euró exportot bonyolít, elsősorban Olaszországba és Spanyolországba. Prémium kategóriás pulóvereket gyártanak világmárkáknak, gyapjúból. A most piacra kerülő termék saját tervezésű, megújuló pulóver márka, amelyet az észak-európai piacon vezettek be. Onnan visszavonják, és a nanoezüst technológiával kiegészítik. Az új termék bevezetése 100 új munkahelyet jelent majd.

A technológiáról
A technológia lényegéről a szakember korábban kifejtette, közismert jelenség, hogy az emberi testhő és pára hatására a ruházaton elszaporodnak a baktériumok, gombák ennek következménye a ruhából áradó szag. Az ezüst erős, természetes antibiotikus szer, hatékonyabb, mint bármilyen más kémiai fertőtlenítőszer. A technológia során kolloid ezüst oldattal kezelik a textíliát, a késztermék így hatékony és hosszantartó védelmet kap a biológiai szennyeződésekkel szemben, tisztítása kevésbé terheli a környezetet.

Együttműködés kormányszinten is
A NANOVO Kft. magyar-orosz tudástranszfer vegyes vállalat és a hódmezővásárhelyi Eurotex Ipari és Szolgáltató Kft., július 15-én írta alá az együttműködési megállapodást. Az Orosz Föderáció Magyarországi Kirendeltségének vezetője Leonyid Surigin a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: orosz részről rendkívül fontos az ilyen típusú együttműködés. A múlt évben Oroszország és Magyarország rekord összegű, 14 milliárd dollár forgalmat bonyolított le, de ebben az évben a világgazdasági válság miatt a forgalom a felére csökkent. A föderáció minden támogatást megad a NANOVO Kft.-nek a további fejlesztésekre, és nagy figyelemmel kísérik a fejlesztéseit, kormányszinten is – tette hozzá. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.