Négymilliárdos szennyvízberuházás a Tarna mentén

Az uniós projekt előkészítésének támogatásáról szóló szerződést Boros Norbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fejlesztési igazgatóságának főosztályvezetője, és a projektgazda önkormányzati társulásban gesztorszerepet vállaló Kompolt polgármestere, Balázs Zoltán írta alá. Az eseményen Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, a füzesabonyi választókerület országgyűlési képviselője, valamint Sós Tamás, a Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, országgyűlési képviselő is jelen volt.

Tisztább környezetben 11 ezren

A projekt megvalósítását követően mintegy 11 ezer ember élhet majd tisztább környezetben, s biztonságba kerül a sérülékeny ivóvízbázis is. A „Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítás elnevezésű projekt a Környezetvédelmi és Energetikai Operatív Program keretében valósul meg. A 4,3 milliárd forintos fejlesztés magába foglalja a hat érintett település – Kál, Kápolna, Kompolt, Aldebrő, Felderbő és Tófalu – csatornahálózatának kiépítését, illetve Kálban egy tisztítómű létesítését.

Több, mint 50 millió támogatás

A régóta tervezett beruházás előkészítésére a kétfordulós pályázat első fordulójában közel 54 millió forintot nyert el a társulás. A második fordulóban zajlik majd a kivitelezés, amelyhez szintén 85 százalékos támogatás várható, s amely legkésőbb egy év múlva kezdődik.
Kompolt polgármestere, Balázs Zoltán elmondta: a beruházás azért is kiemelt jelentőségű, mert az érintett települések túlnyomórészt veszélyeztetett, sérülékeny ivóvízbázison fekszenek, amely szakemberek szerint részben már jelenleg is szennyezett. Hozzátette: a kivitelezésbe bevonják a helyi vállalkozásokat és munkaerőt, s a közmunkaprogramba is bekapcsolják a csatornázást.

Magyarország gazdag ivóvízben

Szabó Imre hangoztatta: Magyarország előreláthatólag még sokáig bővelkedni fog ivóvízkincsben. Ugyanakkor számítani kell arra, hogy a XXI. században már világméretekben stratégiai cikké válik az édesvíz. Ha mi, akik gazdagok vagyunk, nem óvjuk már most, akkor nálunk is elindulhat egy spirál, és mire jól tudnánk gazdálkodni vele, addigra romlik a pozíciónk – fejtette ki Szabó Imre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.