Nehéz helyzetben a földhivatalok

A hivatalok nemrég szakadtak el a költségvetési működtetéstől, saját bevételükből láthatják el feladatukat és fejlesztéseiket, sőt az utóbbi időszakban már a büdzsé befizetőivé is váltak – emlékeztetett a szakállamtitkár a szakmai tanácskozás megnyitóján, köszöntve a közel négyszáz résztvevőt.

Visszaesett az ingatlanforgalom

Hozzátette: a válság miatt jelentősen csökkentek az ágazati beruházások, nagy arányban visszaesett a magán ingatlanforgalom is, így alig van bevétele a földhivataloknak, amelyek finanszírozási nehézségekkel küzdenek. Sirman Ferenc szerint ebben a helyzetben takarékossági intézkedések bevezetésére van szükség, illetve a bevételnövelés érdekében bővíteni kell a földhivatali szolgáltatásokat. A nehéz időszakban a kormányzat azzal igyekszik segíteni, hogy szűkíti a földhivatali díjmentességek körét – fűzte hozzá.

Uniós támogatás a digitális hivatalokhoz

A szakállamtitkár reményét fejezte ki, hogy a szervezetek túl élik a mostani válságos hónapokat, s újra stabillá válik működésük önfinanszírozása. A szakma előtt álló feladatokról szólva Sirman Ferenc kiemelte: a földmérés, a térképészet igen fontos az agrárágazat számára, hiszen az információs adatbázis alapján történik például az európai uniós támogatások kifizetése. Az információs rendszert a jövőben természetesen aktualizálni kell, folyamatosan szükség van a valóságos helyzethez igazítására.
Kitért arra is, hogy az úgynevezett digitális földhivatalok kialakításához a szervezetek uniós forrásból is támogatást kapnak majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.