Nem enged tejkvótaügyben az Európai Bizottság

A kvótarendszer módosítása nem tartaná tiszteletben a közös mezőgazdasági politika állapotfelmérésének eredményeit, ezért sem a kvóták csökkentése, sem a megállapodásokban már rögzített kvótanövelések befagyasztása nem jöhet szóba – olvasható a brüsszeli közleményben. „Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk tejtermelőink segítésére, akiknek ezekben a napokban az árak drámai visszaesésével kell megküzdeniük. Minden intézkedést meg fogunk hozni, amit csak meghozhatunk a piac stabilizálása érdekében. Ahogyan azonban azt az Európai Tanács is világossá tette, kitartunk a kvótarendszer fokozatos és kíméletes felszámolására vonatkozó politikánk mellett. Ennek megkérdőjelezése csak bizonytalanságot szülne, és egyébként sem segítene semmit a mostani helyzeten” – írta Mariann Fischer Boel (on the picture), az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős tagja a közlemény kommentárjában.

Továbbra is mindent megtesznek

Az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz a tejtermelők támogatása és a tejpiac stabilizálása érdekében, írták a közleményben. Ezért a brüsszeli bizottság számba vette azokat a lehetőségeket, amelyeket igénybe lehet venni a nagyon nehéz piaci helyzet enyhítésére. A bizottság továbbra is élni fog például az intervenció, a magántárolás támogatása és az export-visszatérítés eszközével. Lehetővé fogja tenni, hogy a termelők a közvetlen kifizetéseket idén a szokásosnál korábban kapják meg, és nemrégiben újabb fordulót hirdetett a tejtermék-promóciós programok számára. További beavatkozási lehetőséget jelent, ha a tagállamok a kvótájukat túllépő termelőktől beszedett lefölözésekből finanszírozást nyújtanak azoknak a termelőknek, akik önként vállalják a termelés leállítását, és szóba került az állami támogatások ideiglenes válsághelyzeti keretrendszerének kiterjesztése a tejtermelőkre is. A tagállamok a közös agrárpolitika állapotfelmérése kapcsán tavaly létrejött megállapodás értelmében támogatásokat csoportosíthatnak át a tejtermékágazat javára, miközben a tejtermelők segítésére a vidékfejlesztési politika is számos lehetőséget kínál. A bizottság nagy erőkkel folytatja az élelmiszer-kereskedelmi láncban – különösen a tejtermékek kapcsán – esetleg előforduló versenyellenes gyakorlat eseteinek kivizsgálását.

Január elején már léptek

A bizottság részletesebb beszámolójából kiderül, hogy a testület január elején utat engedett a vaj magántárolására adható támogatásoknak; idén eddig 113 500 tonna betárolására került sor. A támogatás igénybevételének időszakát 2010. február végéig meg fogja hosszabbítani a brüsszeli bizottság. Március 1-jén megkezdődött a vaj és a sovány tejpor intervenciós felvásárlása, és a bizottság most javaslatot tett arra, hogy ez a felvásárlás egészen 2010. február 28-ig, az új intervenciós idény kezdetéig folytatódjék. A bizottság arra is felhatalmazást kért a jogalkotótól, hogy 2010-ben is ugyanígy tehessen, ha a piaci helyzet úgy kívánja. Eddig 81 900 tonna vaj és 231 000 tonna sovány tejpor felvásárlására került sor. Január óta ismét igénybe vehető az export-visszatérítés a tejtermékek esetében. A visszatérítés mértékét óvatosan állapította meg a bizottság, úgy, hogy az EU-beli exportőrök jó versenyhelyzetben legyenek, de ne szoríthassák le a világpiaci árakat. Ameddig csak szükséges, a bizottság fenn fogja tartani a visszatérítés igénybevételének lehetőségét. Nemrégiben továbbfejlesztették az Európai Unió iskolatejprogramját, és jelenleg is folynak egyeztetések a program még vonzóbbá tételéről. A bizottság kivételesen engedélyezni fogja a tagállamoknak, hogy a termelőknek járó közvetlen kifizetések legfeljebb 70 százalékát december 1. helyett már október 16-tól folyósíthassák.

Csekély összegű támogatások

A tagállamok a likviditási gondokkal küzdő tejtermelőknek úgynevezett csekély összegű állami támogatásokat nyújthatnak, és piaci feltételekkel kölcsönöket is adhatnak számukra. Jelenleg vizsgálja az Európai Bizottság annak lehetőségét, hogy indokolt-e módosítani az állami támogatások ideiglenes válsághelyzeti keretrendszerét. Ennek keretében 2010 végéig termelőnként 15 000 euró összegű állami támogatás lenne nyújtható, amibe azonban a már említett, csekély összegű állami támogatások is beleszámítanának. A bizottság még ebben a hónapban javaslatot terjesztett elő a tejtermék-promóciós programok támogatásának újabb fordulójára. További lehetőségeket kínál egy-egy tagállamon belül a közvetlen kifizetések némi átcsoportosítása a termelők, illetve az ágazatok között, ennek keretében például külön támogatás hozható létre a kiszolgáltatott helyzetbe került tejtermelők számára. A tejágazat szerkezetátalakításának támogatására igénybe vehetők a Vidékfejlesztési Alap kiegészítő forrásai. Segíthet a korkedvezményes nyugdíjazás, a beruházások támogatása, a kedvezőtlen helyzetű térségekben gazdálkodó tejtermelők célzott támogatása, a környezetbarát tejtermelési formák külön támogatása, illetve az állatok jóllétének előmozdítását célzó gyakorlati megoldások támogatása.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Multik helyett a fogyasztókhoz viszik a tejetA tejtámogatásra korlátozott brüsszeli lehetőségekKemény volt Gráf Brüsszelben tejügybenKiterjeszti az EU a vaj és tejpor intervenciót?A cseh tejesek elzárták az utatAdnak 18 milliárdot a tejeseknek, januártól SPS?Az agrártárca támogatja a tejtermelők követeléseitHogyan stabilizálja az EU a tejpiacot?Tejtermelők tiltakozó akciói – ÖSSZEFOGLALÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.