Nem hozott drágulást az euró Szlovákiában

Most az év első két napján 73 kiválasztott élelmiszer, illetve üzemanyag árának alakulását figyelték, ellenőrizték. Az eredmény: 32 esetben drágulás, 25 esetben árcsökkentés volt, 16 esetben változatlan maradt az ár. Csökkentek az üzemanyagárak, drágultak az ásványvizek, az alkoholmentes italok és a különféle gyümölcslevek. A kávé, a tea a kakaó ára lényegében változatlan maradt. A legnagyobb mértékben a Niva penészes sajt drágult: ára szlovák koronában kilónként 8,93 eurónak felelt meg az év végén, most pedig 9,25 euró. A másik oldalon a legjobban a paprika olcsóbbodott, 2,41 euróról 2,14 euróra kilogrammonként.
Az euróra való átállás a kereskedelemben és a szolgáltatásokban általában nem okozott gondokat. Az év első napján a vevők egy százaléka, január 2-án már 18 százaléka fizetett euróban. Szlovák koronával január 16-ig lehet fizetni, de a visszajáró pénzt euróban kapják meg a vevők. Ez a kisebb üzletekben – különösen faluhelyeken – lassítja a forgalmat, mert azt új pénzben való számolás mindenkinek nehezebben megy. Sokan, különösen az idősebbek arra is panaszkodnak, hogy sok az érme, és nehezen lehet őket megkülönböztetni.
A kereskedők oldalán viszont előfordul, hogy nem rendelkeznek elegendő eurócenttel, és így nem mindig tudnak visszaadni aprópénzt. A hatályos rendelkezés szerint, ha valaki az áru áránál négyszer nagyobb szlovák bankóval akar fizetni, azt a kereskedő nem köteles elfogadni. Többen, ha volt a kasszában elegendő pénzük, ebből is visszaadtak, míg mások nem kívántak pénzváltókként működni.
Hogy elkerülje ezeket a bonyodalmakat – és az esetleges hibákat -, számos kisebb üzlet két hétre egyszerűen bezárt. Becslések szerint jelenleg a kis üzletek mintegy 20 százaléka van zárva. Az áruházakban, bevásárlóközpontokban nem volt fennakadás, mert a korszerű pénztárgépek mind a koronás, mind az eurós árat azonnal kimutatják.
Pozsonyban, Kassán és néhány más nagyobb városban a lakosok arra panaszkodnak, hogy a közlekedési vállalatok megdrágították a tömegközlekedést. A cégek többnyire azt állítják, hogy ennek semmi köze az euró bevezetéséhez, és a menetjegyek drágulása a kiadások megugrásának következménye. Mindjárt az év első napjaiban nagyon megcsappant a pénzváltók forgalma. Piaci elemzők szerint a szlovákiai pénzváltók mintegy 80 százaléka az euró bevezetése következtében csődbe megy, hiszen szolgáltatásaikra csak a nagyobb turistaforgalmú központokban lesz szükség. A pénzváltók forgalmának döntő részét a hazai lakosok euróvásárlása adta, de Szlovákia lakosságának most már erre nincs szüksége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.