Nem teljesült az almaalku a Magosz szerint

Budai Gyula elmondta: az áron kívül nem teljesül a kínai almasűrítmény importjának felfüggesztésére vonatkozó kezdeményezésük sem, továbbá veszélybe került a többlettámogatás kifizetésére vonatkozó tétel is. Budai szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kiújulhat az almacsata a léalma miatt, s az Agrana vélhetően azért csökkentette a léalma felvásárlási árát, mert a miniszter a céggel szemben sem tartotta be ígéretét.
A Magosz szövetségi igazgatója emlékeztetett, hogy az almatermelők többlettámogatásával kapcsolatban megjelent rendelet november 15-ét jelöli meg a kérelem beadási határidejének. A Magosz kezdeményezte a szakállamtitkárnál, hogy a beadási határidőt november 30-áig hosszabbítsák meg, hogy az almatermelők meg tudjanak felelni a támogatás igényléséhez szükséges feltételeknek.
Budai Gyula kifogásolta azt is, hogy Gráf József miniszter nem kezdeményezte a kínai almasűrítményre vonatkozó vámtarifák felülvizsgálatát sem az Európai Unióban. A kínai almasűrítmény továbbra is ugyanolyan mértékben áramlik be az Európai Unióba, köztük Magyarországra is, mint a korábbi időszakban. Példaként említette, hogy Amerikai Egyesült Államokban a kínai almasűrítményre 2000-ben öt évre dömpingvámot szabtak ki, amelyet további öt évre meghosszabbítottak. Budai szerint a gazdák a szertefoszlott megállapodás miatt az agrárminisztert nem tartják alkalmasnak a mezőgazdasági tárca vezetésére.

Kapcsolódó hírek:
A magyar almatermelőkért BrüsszelbenMegegyeztek az almások – Jakabékkal kávézott a miniszter


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.