Nőhet a tej felvásárlási ára és a fogyasztás

A miniszteri biztos elmondta, hogy az Európai Unió támogatja a tej porítását, a tejexportot, és lehetővé tette a magyar kormánynak az állategészségügyi költségek támogatását. Az árak Pásztohy közlése szerint most 50 és 70 forint között mozognak, míg egy éve 90 forintot adtak a feldolgozók egy liter tejért. Megjegyezte, hogy egy, a termelők tulajdonában lévő feldolgozó cég 50 forintot fizet a tej literjéért, azt is csak akkor, ha a termelők lemondanak az elmúlt évi késedelmes kifizetések kamatairól.
Pásztohy emlékeztetett, hogy Brüsszel 2008-ban két százalékkal emelte a tejkvótát, aminek az egyik következménye az lett, hogy miután Olaszország is több tejet termelhetett, visszaesett az oda irányuló magyar tejexport. A hazai tej versenyképességét jellemezve megemlítette, hogy míg egy dunántúli tejfeldolgozó 60 forintért jutott Németországban tejsűrítményhez, a magyar termelő 80 forintot kért a tej literjéért.

Kapcsolódó hírek:
A vajdasági tejeseknek is alacsony az ár Miért drága a magyar tej? – Ágazati elemzésKét és fél milliárd a tejtermelőknekTermelői tej automatábólÚjra támogatja egyes tejtermékek exportját az EU A tejfeldolgozásban nincs fennakadás Durva árrések a tej termékkörbenNő a tejtermelés és -export a világbanGondban a tejtermelőkIskolatej kampányt indít az Európai BizottságTovább gyorsít a DanoneBrüsszeli bírság tejkvóta túllépéséértGórcső alá veszi a kínai tejpor-alapú élelmiszereket az EU


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.