Növelhetik a tejágazat támogatását az EU-miniszterek

A miniszterek tanácskozásain immár hónapok óta kiemelt téma a tejszektor, ahol a gazdákat megélhetési válság fenyegeti az alacsonyan stagnáló felvásárlási árak miatt. Az üléseket a termelők egyre türelmetlenebb tiltakozó akciói kísérik – a mostani luxemburgi értekezletet is várhatóan ezres nagyságrendű tömeg tüntetése mellett kell lebonyolítani. A megoldás keresését nehezíti, hogy nincs egyetértés a tagországok különböző érdekű csoportjai, valamint az Európai Bizottság között a válság leküzdésére teendő intézkedésekről.

Nézetek és különbségek
Míg a brüsszeli végrehajtó testület és az úgynevezett nettó befizető országok egy része nem kívánja újratárgyalni a már elhatározott reformokat, köztük a kvótarendszer felszámolását, inkább csak kiegészítő vagy rövid távú segítséget jelentő intézkedésekben gondolkodik, immár 21-re rúg azon tagállamok száma (ide tartozik Magyarország is), amelyek azt szeretnék, ha a válság megoldását a szabályozás komoly átalakításában keresnék. Az utóbbi országcsoport a hétfői ülésre készített – szintén előre kiszivárogtatott – beadványában „azonnali intézkedéseket” is sürget „annak érdekében, hogy a tejágazatot ténylegesen és gyorsan stabilizálja”. Az agrárminiszterek két hete egy rendkívüli találkozót is tartottak a témában, de annak a fő eredménye csupán annyi volt, hogy életre hívott egy magas szintű munkacsoportot az ágazat hosszú távú jövőjének kialakítására.

Új nézőpontok
A mostani megbeszélésen olyan javaslatok megtárgyalása is várható, mint a közösségi felvásárlás meghosszabbítása, az állami és magántárolás mennyiségének növelése, illetve a kvótatúllépésekkel szembeni szigorúbb fellépés. Az elvi szinten most jóváhagyandó 300 millió eurós többlettámogatás az EU jövő évi költségvetéséből származna, és az Európai Parlament javaslatán alapul. Kérdés ugyanakkor, hogy elégségesnek ítélik-e ezeket az intézkedéseket a veszteségeik mielőbbi kompenzálását, az árak növekedését elérni kívánó gazdák, illetve a hosszabb távú problémát látó miniszterek, mint például Gráf József, aki már többször hangot adott annak a vélekedésének, hogy a tejágazati válság más agrárágazatokban is évekre nehézségeket okozhat. „Az elhalasztott döntések fél év alatt tragédiát okozhatnak, helyrehozataluk pedig 8-10 évet vehet igénybe” – fogalmazott egy korábbi brüsszeli sajtótájékoztatóján a magyar miniszter. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.