Nyomulunk Keletre

Ezért új lehetőségeket kell keresni, hiszen az orosz mezőgazdaságnak fejlesztésre van szüksége, mivel Oroszország több termék – például hús – tekintetében importfüggő. Igor Szavolszkij kifejtette: az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatok területén a bizalom nincs válságban, és a kormányok célja, hogy segítsenek egymásnak.

Folytatni kell az együttműködést

Hangsúlyozta: a közös orosz-magyar kormányülésen elfogadott két éves munkatervnek megfelelően folytatják az együttműködést és a kormányközi konzultációt. A két ország kormánya ezenkívül bátorítani fogja a vállalkozókat arra, hogy ott, ahol ez lehetséges, folytassák a bevált együttműködést, és keressenek új lehetőségeket, új piacokat.

Melegházi program Szocsi mellett

Tóth Imre, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-orosz tagozatának tiszteletbeli elnöke szerint „rendkívül kívánatos lenne Szocsi mellett egy magyarországi melegházi program megvalósítása”. Hozzátette: a Budapesti Agrárkamarával együttműködve azon dolgoznak, hogy a szentesi, kiemelkedő referenciával rendelkező magyar melegházi programban részt vevő vállalatokat bekapcsolják a programba.

A külkereskeelmi passzívum még mindig magas

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2007-ben a magyar export dollárban mért értéke 49 százalékkal, az importé 5 százalékkal emelkedett. A főbb magyar exportcikkek szakipari gépek, szállítóeszközök, műagyagok, gumiipari és papíripari termékek, híradástechnikai és hangrögzítő készülékek, irodatechnikai és adatfeldolgozó berendezések. A gépipari (főleg a számítástechnikai, híradástechnikai, irodatechnikai és autóipari) termékek exportjának kiugró ütemű növekedésében meghatározó a Magyarországra betelepült külföldi vállalatok kivitelének bővülése – áll az ITD Hungary összeállításában. A magyar export közel 60 százalékát jelentő gépi berendezések exportja 86 százalékkal, míg a magyar kivitel harmadát kitevő feldolgozott termékek exportja 22 százalékkal bővült. A magyar import 90 százalékát a jelentős mértékben dráguló energiahordozók képezik, ezért az áruforgalom passzívuma még mindig magas.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.