Pannonhalmi pálinka kapott először pálinkazárjegyet

A vállalat vezetője elmondta: a vöröses-narancs színű pálinkazárjegy bevezetésétől azt várják, hogy látványával felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy a pálinka nemzeti érték, hungaricum.

Pálinka csak gyümölcsből

Az üvegeken lévő pálinkazárjegyek a top prémium kategóriákból kiemelik a pálinkát – vélekedett Barabás Attila. A vezérigazgató hangsúlyozta: pálinkazárjegyet kizárólag a gyümölcsből készült párlatot tartalmazó palackokon lehet elhelyezni. A vöröses-narancs összhatású címke színében különböztethető meg a kékes színű, hagyományos szeszesital zárjegytől.

Vezet a „házipálinka”, de egyre több a kereskedelemre főzés

A vezérigazgató tájékoztatása szerint országosan évente 4-5 millió hektoliter körüli az úgy nevezett bérfőzött pálinka mennyisége, amely önfogyasztásra készül és kedvezményes adótételt élvez. A kereskedelmi célokra történő főzés tavaly 2 millió hektoliter volt országosan. Ez utóbbi az elmúlt időszakban évente 30-40 százalékos növekedést mutat – hangsúlyozta.

Pannonhalma a prémium kategóriás

Barabás Attila az MTI érdeklődésére elmondta: a győri likőrgyár a Pannonhalmi Pálinkáriumban tavaly kezdte meg a top prémium kategóriájú pálinkák előállítását. Évente 100-150 ezer fél literes üveg pálinka főzésére van kapacitás Pannonhalmán. A termékek 10-15 százalékát a környező országokba exportálják. A pálinka a társaság tavalyi mintegy 7 milliárd forintos forgalmának 5-7 százalékát tette ki.

Pálinka Nemzeti Tanács még alakulóban

A vezérigazgató szólt arról, hogy a tavaly novemberben az Országgyűlés által elfogadott pálinkatörvény rendelkezik a Pálinka Nemzeti Tanács felállításáról is. Ennek folyamatát Gráf József földművelésügyi miniszter elindította. A szervezet feladata lesz a szakmai felügyelet az egész termékpályán, így egyebek között a minőségbiztosítás, a marketing területén. Hatósági jogkörökkel viszont nem rendelkezik majd a tanács, amelynek létrehozását a szakmai szervezetek kezdeményezték – közölte Barabás Attila.

Kapcsolódó hírek:
Győri termékeken az első pálinkazárjegyekNyomulnak a pálinkások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.