Pontosabbak az új kockázati tőke program feltételei

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a héten tette közzé a közép-magyarországi, illetve a konvergencia régiókat célzó kockázati tőke programok új pályázati felhívásait, amelyre a jelentkezéseket 2009. augusztus 28-án lehet beadni. Az új kiírás azért vált szükségessé, mert az ügynökség június 8-án eredménytelenné nyilvánította az első pályáztatási folyamatot, mivel a jelentkezők 70 százaléka nem jutott el az érdemi értékelési szakaszba. Az NFÜ akkori indoklása szerint így a program a nagy érdeklődés ellenére sem tudta volna betölteni eredeti gazdaságfejlesztési céljait, azaz a Magyarországon székhellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások tőkehelyzetének javítását kockázati tőkebefektetések útján.

„Nem életszerű” korlátozás

Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója közleményében úgy értékelte, hogy jobban összehasonlíthatók lesznek az üzleti tervek, mivel a pályázók azonos formátumú üzleti tervet készítenek. A változások közül a vezérigazgató kiemelte, hogy a befektetők és a mögöttük álló tulajdonosok részletesebb bemutatása transzparensebbé teszi a magánbefektetések forrását. A Start Zrt. véleménye szerint az a korlátozás, hogy a befektetések legalább 30 százalékának innovatív vállalkozásokban kell megvalósulniuk, nem életszerű, és kedvezőtlen a létrejövő alapok specializációja szempontjából. Azzal, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) előírja az innovatív befektetések minimális arányát, kedvezőtlen helyzetbe hozza a nem kifejezetten erre a területre fókuszáló alapkezelőket.

A letét 50-100 millió is lehet

A közleményben a Start Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyertes pályázók számára előírt 5 százalék bánatpénz letétele miatt a független alapkezelők hátrányba kerülhetnek, mivel a letét összege az 50-100 millió forintot is elérheti. Ennek elbukása az alapkezelőtől független okok miatt is bekövetkezhet. Ahol viszont a befektető és az alapkezelő ugyanahhoz az üzleti csoporthoz tartozik, ott nem áll fenn ez a kockázat. A Start Tőkegarancia Zrt.-t a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) és az MFB Invest Zrt. 2006-ban azzal a céllal hozta létre, hogy pénzügyi termékeivel segítse a kis- és középvállalatok fejlesztési célú tőkéhez juttatását. Az új kiírásról korábban már elismerően szólt a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) elnöke, Oláh László is, aki az MTI érdeklődésére úgy értékelte, hogy az NFÜ a korábbinál egyértelműbb és átláthatóbb pályázati kiírást jelentetett meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.