Somogyban csaknem egymilliárdos jégkár a termelőknél

A főigazgató ismertetése szerint 14 ezer hektáron 30-70 százalékban károsodtak a szántóföldi növények és a gyümölcsösök. Segesden és környékén található a megye málnaterületének egyharmada, csak ezen a 75 hektáron például 60-100 százalékos veszteség érte a gazdálkodókat – mondta a főigazgató.

Módosítják a  kárenyhítési törvényt?

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára jelezte: hétfőn a kormány javaslatára parlament várhatóan módosítja a kárenyhítési törvényt, hogy a jégkár is szerepeljen benne. Az államtitkár szerint a 2006-ban megnyitott kárenyhítési alapba befizetett 2,6 milliárd forintos termelői összegen felüli, legalább 2,6 milliárd forintos állami hozzájárulás valószínűleg nem lesz elég a károk enyhítésére. A forrás biztosítására a kormány később, valamikor az őszi betakarítás idején visszatér – tette hozzá.

Az önkormányzatok jogi segítséget adnak

Suchman Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal kormánybiztosa közölte: az önkormányzatok jogi segítséget adnak a károsultaknak a termelők és a biztosítók közötti „természetes érdekellentét” feloldásához. Ezzel szeretnének elébe menni a pereskedéseknek – magyarázta a felek közötti tárgyalást kezdeményező somogyi országgyűlési képviselő. Gelencsér Attila, Somogy Megye Közgyűlésének elnöke annak a reményének adott hangot, hogy a biztosítótársaságok a korábbi tapasztalatoktól eltérően ezúttal gyorsabb és objektívebb felmérést készítenek a károkról.

„Erősen problémás” jégelhárító rendszer

A baranyai székhelyű, hatszázmillió forintos állami támogatással, valamint önkormányzati hozzájárulással működő jégelhárító rendszerrel kapcsolatosan a gazdáktól hallottak alapján a közgyűlés elnöke azt mondta: „valamit tenni kéne”, mert ebben a formában „erősen problémás” a működése. Bencze Imre, a 2700 lakosú Segesd polgármestere elmondta: nehezményezi, hogy nem kapott meghívást az eseményre. Közölte: a faluban minden család érintett a jégkárban. Többségüknek nincs biztosítása, mert még a megélhetés is gondot jelent számukra – tette hozzá a polgármester, jelezve: ha megkérdezik, lett volna javaslata a kárenyhítés mikéntjére.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.