Speciális biztosítás a természeti károkra

Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn Varga Zoltán önkormányzati miniszterrel és Trunkó Barnabással, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) főtitkárával tekintette át a Nyírségben pusztító vasárnapi vihart követően kialakult helyzetet.

Együttműködés a segítség

A tárgyalás résztvevői kiemelték, hogy a jelenlegi helyzetben mindennél fontosabb a biztosítók gyors és ügyfélbarát eljárásainak biztosítása, valamint az, hogy a kárelhárításban és kárenyhítésben közreműködő katasztrófavédelmi szervek, valamint a biztosítók képviselői – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – együttműködjenek és segítsék egymás munkáját.

Új csomag

Bajnai Gordon miniszterelnök azt kérte, hogy a biztosítók a lehető legrövidebb időn belül teremtsék meg a lehetőségét az érdemi és gyors előlegfizetésnek, illetve javasolta, hogy a biztosítók dolgozzanak ki olyan biztosítási csomagot, ami kifejezetten a természeti károk bekövetkezte esetén nyújthat segítséget az ingatlantulajdonosoknak.

„Fapados” biztosítások

Trunkó Barnabás a MABISZ főtitkára elmondta, hogy ma is vannak a piacon „fapados” biztosítások. Több biztosító modul-szerűen rakja össze a termékeit, és lehet olcsóbban szerződést kötni például csak árvíz, vagy szélvihar okozta károkra. A biztosítók azonban folyamatosan vizsgálják szűkített kockázatú, csak a természeti károkra kiterjedő biztosítási termékek létrehozását.

Átlagos kárérték 170 ezer forint

Az Aegon Biztosító közleménye szerint a vasárnapi vihar által leginkább érintett területek: Nyíregyháza, Kótaj, Nyírbogdány, Kemecse, Nyírkarász, Nyírtelek, Nyírtura, Nyírtass, Székely, Berkesz, Nyírpazony, Tiszavasvári. A legtöbb bejelentés a vihar és jégverés okozta tetőszerkezeti, és redőnykárokra, beázásokra vonatkozott, de sok volt a felhőszakadás és villámcsapás okozta kár is. Az átlagos kárérték 170 ezer forintra tehető. Az Aegon kárszakértői a bejelentéstől számított 24 órán belül felveszik a kapcsolatot az ügyféllel és a biztosító a kárfelmérés után azonnal elindítja a kárösszeg utalását.

Kárelőleget fizet

Hétfő reggelig közel 380 kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez. A leginkább érintett településeknek eddig Nyírbogdány, Nyírkarász és Nyíregyháza bizonyult. A várható kárkifizetés összege eddig meghaladja a 25 millió forintot. A társaság – ahol szükséges – kárelőleget fizet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.