Starch keményítőüzem Zalaszentivánon támogatással

Az észak-zalai település ipari parkjában megépülő keményítőüzem két év alatt 137 munkahelyet teremt, alapanyag-szükségletének ellátása pedig további 1500-2000 családnak ad munkát az ország egész területén. A többségében magyar tulajdonban lévő Starch Hungary Kft. a tavaly novemberben ipari park besorolást elnyert zalaszentiváni területen indítja el hamarosan az építkezést.
A gazdasági tárca közleménye szerint a beruházással egy 20 ezer tonna kapacitású gabonatároló, és egy évente 200 ezer tonna gabona feldolgozására alkalmas keményítőüzem épül, a termékek mintegy kétharmadát exportálják. A keményítő elsődlegesen papíripari és gyógyszeripari alapanyagként, a glutén élelmiszeripari célokra, a gyártás mellékterméke pedig állati takarmányként hasznosítható.
A támogatási szerződést ellenjegyző Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter összegzése szerint a jelenlegi világgazdasági körülmények között, amikor az álláshelyek megőrzése is komoly kihívást jelent, „kiemelt jelentősége van a munkaintenzív ágazatokhoz, így például a mezőgazdasághoz kapcsolódó új beruházásoknak”. Bár a nemzetközi válság hatására a munkanélküliség további növekedése várható, a bejelentett új munkahelyek mégis azt jelzik, hogy a hazai vállalkozások bíznak a gazdaság átmeneti megtorpanását követő növekedésében – jelezte a miniszter.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.