Startolnak a vidékfejlesztési programok

Eddig soha nem látott mértékő forrás jut ugyanis a vidéki mikro- és turisztikai vállalkozások fejlesztésére, jelentős összeg segíti továbbá a falumegújítási és helyi örökségvédelmi, továbbá az úgynevezett Leader programok végrehajtását. Minderre, azaz az ÚMVP III-as és IV-es tengelyének finanszírozására mintegy 262 milliárd forint forrás jut.
Az eddig megalakult 96 helyi vidékfejlesztési közösség már elkészítette helyi vidékfejlesztési stratégiai terveit. Megvalósításukhoz átlagosan 1,8-2,2 milliárd forint támogatást kapnak, de akad olyan közösség is, amely 3,5 milliárd forint fejlesztési forrás felett rendelkezik majd.
Forgács Barnabás jelezte: a pénz felhasználásához szakmai segítséget is kaptak a helyi közösségek. A programba bevontak több mint 2900 helyi önkormányzatot, a program így összesen 3043 települést érint, és mintegy 12 ezer helyi szereplı alkotta közösségeket – önkormányzatokat, vállalkozásokat és civil szervezeteket -, amelyek aktívan közremőködtek a helyi vidékfejlesztési stratégiák kialakításában.
A programok megvalósítása során prioritást élvez a helyi munkahelyek megırzése, illetve újak teremtése. Várhatóan erre fordítják a források egy igen jelentıs hányadát. Emellett jut pénz munkaerıképzésre, szaktanácsadásra, helyi kulturális programok szervezésére, falumegújításra, a helyi értékek megırzésére is. A programok
megvalósításának támogatottsága 60-65 százalékos lesz – mondta a szakállamtitkár. Forgács Barnabás emlékeztetett arra is, hogy a vidékfejlesztési programok előtérbe kerülése mellett folytatódnak a mezőgazdaság versenyképességének növelésére indított intézkedések is.

Kapcsolódó hírek:
Brüsszel elfogadta a magyar vidékfejlesztési jelentéstVidéki rendezvényeket, falunapokat támogat az ÚMVP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.